Politiebond ACP

Akkoord bereikt

Na lang onderhandelen hebben werknemers, werkgevers en kabinet dan toch een akkoord gesloten. De geruchten gonsden al een week, maar pas vandaag hebben partijen formeel ingestemd met de "hernieuwde" plannen die het kabinet heeft voorgesteld.

Vanaf het moment dat het Voorjaarsakkoord in mei van dit jaar mislukte, waren de verhoudingen tussen het kabinet en de vakbonden ernstig bekoeld. De voorgestelde kabinetsplannen stootten tegen het zere been van vele Nederlanders. Een "hete herfst" met veel acties en een grote landelijke manifestatie op het Museumplein in Amsterdam, lieten het kabinet zien dat er veel onrust en boosheid heerst in ons land.

Deze sociale onrust heeft het kabinet doen besluiten op een groot aantal dossiers de pijnpunten te verzachten. Politievakorganisatie ACP heeft steeds gezegd dat het sociale zekerheidsstelsel en het (pré)pensioensysteem in Nederland gemoderniseerd moet worden. Alleen op díe manier kunnen deze systemen ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. De manier waarop het kabinet zich echter ten doel had gesteld deze veranderingen door te voeren, schoot bij de ACP in het verkeerde keelsgat. Voorzitter Gerrit van de Kamp over het bereikte resultaat: "Het akkoord verschilt op een aantal cruciale punten van eerdere voorstellen die het kabinet heeft gedaan. De belangrijkste is dat het kabinet erkent dat werknemers bereid zijn en blijven om deel te nemen aan collectieve voorzieningen op het terrein van prepensioen en levensloop. Dat is terug te vinden in de resultaten en betekent dat we kunnen blijven bouwen aan solidaire maatregelen. Dat vind ik heel belangrijk."

Het akkoord wordt de komende weken aan u voorgelegd. Op ledenraadplegingen kunt u vertellen wat u van het akkoord vindt. Houd voor data in uw omgeving de ACP-website in de gaten. Pas nadat alle bonden hun leden hebben gehoord, zal definitief besloten worden of de maatregelen in het akkoord doorgaan. Deze week ontvangt u een CNV-krant in de brievenbus waarin precies wordt uitgelegd wat er in het akkoord staat. Daarbij is ook een brief van de ACP ingesloten, die u meer informatie geeft over de gang van zaken vanaf dit moment.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.