Gemeente Houten


Colonie deels door brand verwoest

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 november heeft een grote brand restaurant De Colonie aan de Koedijk in Houten grotendeels verwoest. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Er is alleen sprake van materiële schade.

De melding van de brand kwam zaterdagochtend even na 3.00 uur binnen bij de alarmcentrale van de brandweer. Bij aankomst bleek dat het vuur snel om zich heen greep. Het achterhuis met daarin de grote eetzaal stond in brand en moest als verloren worden beschouwd. Alle aandacht richtte zich nadien op het monumentale voorhuis met rieten kap. De brandweer Houten werd geassisteerd door de korpsen van Nieuwegein, Schalkwijk, Cothen, Bunnik, Vianen en een hoogwerker uit Utrecht. De brandweer Cothen is gespecialiseerd in het bestrijden van rieten-kapbranden en heeft speciale spuitlansen in het dak van De Colonie geplaatst. Het sein 'brand meester' kwam om 7.00 uur.
Door de zuidwestelijke windrichting heeft het verkeer op de nabijgelegen A 27 geen hinder van de brand ondervonden. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij/rechthuis en is een rijksmonument. Het hoofdgebouw is grotendeels verwoest. De zijvleugel waarin de keuken is gevestigd is behouden gebleven maar heeft veel roet- en waterschade opgelopen. De totale schade loopt in de miljoenen. De politie start een onderzoek naar de oorzaak.