CDA

CDA
06-11-04
Kabinet, werkgevers en vakbonden sluiten sociaal akkoord Kabinet, werkgevers en vakbeweging hebben vrijdagnacht een akkoord bereikt over de ingrepen in de sociale zekerheid. Zij hebben afspraken gemaakt over onderwerpen als de WAO, de hoogte van de loonstijgingen, VUT, vervroegd pensioen en verlofsparen. Het akkoord kwam tot stand na bijna vier uur onderhandelen in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad te Den Haag. Hiermee is een eind gekomen aan een periode van stakingen, acties en stilgelegd overleg.

In een reactie liet Premier Balkenende na afloop weten heel blijte zijn met het resultaat. Volgens de premier is het vertrouwen tussen de partijen nu hersteld. Het kabinet heeft aanpassingen willen maken om het draagvlak onder de bevolking te bevorderen.

Volgens het akkoord blijft vervroegd pensioen mogelijk voor mensen vanaf 63 jaar. Het kabinet verruimt de levensloopregeling waarmee werknemers kunnen sparen voor allerlei vormen van verlof. Ook kunnen werknemers die meer dan veertig jaar hebben gewerkt, een deel van hun ouderdompensioen naar voren halen. Daardoor kunnen zij op hun 60e stoppen met werken. Verder verzacht het kabinet de voorgenomen maatregelen van de WAO. Werknemers die een geringe kans hebben op herstel, kunnen in de nieuwe opzet aanspraak blijven maken op een WAO-uitkering. Bovendien hoeven mensen die al in de WAO zitten en die ouder zijn dan 50 jaar, niet meer herkeurt te worden volgens de nieuwe, strengere normen. Aanvankelijk waren alleen WAO'ers boven de 55 jaar vrijgesteld van deze strengere herkeuringen. De geplande bezuinigingen in de WW worden voorlopig uitgesteld. Men wacht eerst het advies af van de SER.

Klik hier voor een overzicht met de hoofdpunten van het sociaal akkoord >>