CDA

CDA
06-11-04
Verburg: Sociaal akkoord realiseert draagvlak voor noodzakelijke hervormingen
Vrijdagavond werd bekend dat het kabinet en sociale partners een breed sociaal akkoord hebben gesloten. CDA-vicefractievoorzitter Gerda Verburg heeft verheugd gereageerd op de witte rook die van achter de onderhandelingstafel werd opgelaten. 'Het is goed voor de mensen dat kabinet en sociale partners gezamenlijk de schouders hebben gezet onder de hervormingsagenda voor de toekomst. Waar eerder op losse onderdelen geen bereidheid was om aan te schuiven, zijn nu over de hele linie afspraken gemaakt. Het kabinet realiseert hiermee draagvlak voor de noodzakelijke vernieuwingen. De sociale partners hebben de verantwoordelijkheid genomen om na de gevoerde acties ook de bereidheid te tonen om er samen uit te komen. Beiden verdienen hiervoor complimenten', aldus Verburg.

In het brede sociale akkoord zijn afspraken gemaakt over de WAO, de WW, VUT en prepensioen, loonmatiging en over levensloop. Verburg: 'De levensloopregeling is door dit akkoord fors uitgebreid en wordt daarmee een zeer aantrekkelijke voorziening waarvoor veel werknemers zullen kiezen om zo zelf te sparen voor flexibel verlof gedurende verschillende momenten in hun arbeidsloopbaan. Het is voor ons een jarenlang gekoesterde wens om tot een robuuste levensloopregeling te komen. Dit akkoord biedt daarop een goed perspectief'.

'Kennelijk was zowel voor het kabinet als voor sociale partners de tijd nu rijp om er uit te komen. Het is belangrijk om vast te stellen dat hiermee draagvlak wordt gecreeerd om in de toekomst sociale zekerheid en solidariteit vorm te geven. Ons land zit daarmee in de voorhoede van vernieuwingen die in de meeste Europese lidstaten plaatsvinden', aldus Verburg.