Ingezonden persbericht

Noreena Hertz houdt Negende Globaliseringslezing

I.O.U. Het gevaar van de internationale schuldenlast

AMSTERDAM, 20041018 -- De Britse econome Noreena Hertz (1967) houdt op zondagmiddag 7 november de Negende Globaliseringslezing in de Beurs van Berlage te Amsterdam (aanvang 17.00 uur)


Noreena Hertz zet met haar nieuwe boek I.O.U.: The Debt Threat and Why We Must Defuse It (Fourth Estate, London 2004) de schuldenlast van de armste landen op de publieke en de politieke agenda. Ontwikkelingslanden bezwijken onder de schuldenlast: voor iedere geleende dollar moeten ze uiteindelijk 22 terugbetalen. Volgens Hertz is er wel degelijk een oplossing mogelijk. We moeten onder ogen zien dat sommige schulden nooit terugbetaald en dus beter kwijtgescholden kunnen worden. Daarnaast pleit zij voor de oprichting van een Trustfonds waarin aflossingen en rentebetalingen kunnen worden gestort waarmee projecten ter bestrijding van armoede worden gefinancierd.
Als we onze ogen voor de schuldenlast blijven sluiten, zal de kloof tussen arm en rijk in de wereld alleen maar in hoog tempo toenemen. Het is in ons eigen belang om nu voortvarend op te treden, meent Hertz. De gevolgen van de ongelijkheid in de wereld - zoals migratie, nieuwe politieke brandhaarden en terrorisme - zullen de westerse wereld parten gaan spelen.

Noreena Hertz werd in 2001 wereldberoemd met haar aanklacht tegen de macht van multinationals, The Silent Takeover. Zij is distinguished fellow van Cambridge University en vice-directeur van het Centre for International Business and Management in Cambridge.

Hertz zal na het uitspreken van de Negende Globaliseringslezing in debat gaan met o.a. Maartje van Putten, tot voor kort lid van het Inspection Panel van de Wereldbank. Presentatie en gespreksleiding zijn in handen van Kees Vendrik, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis, voor deze gelegenheid in samenwerking met Uitgeverij Contact. De lezingen worden gesponsord door NCDO, ICCO en HIVOS.

Negende Globaliseringslezing met Noreena Hertz
Zondagmiddag 7 november, Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam
Aanvang: 17.00 uur
Toegang: ¤ 14,- inclusief pauzedrankje / ¤11,- met korting, inclusief pauzedrankje
Telefoon kassa Beurs van Berlage: 020 - 521 7575 (zonder reserveringskosten) of via Uitlijn: 0900- 0191 (met reserveringskosten)
e-mail: kassa@orkest.nl

De Nederlandse vertaling van I.O.U. verschijnt binnenkort bij Uitgeverij Contact




Ingezonden persbericht