Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Extra steun voor Ghana

Zondag 7 november bezoekt minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking Ghana in het kader van de ontwikkelingsrelatie die beide landen reeds tien jaar hebben. In 2004 draagt Nederland ruim 45 miljoen Euro bij aan ontwikkelingssteun voor Ghana. Daarnaast is Ghana uitgegroeid tot de grootste afnemer van het ORET-programma, gericht op subsidiering van met name infrastructurele projecten die door Nederlandse bedrijven in het betrokken land worden gerealiseerd. Hiermee is jaarlijks zo'n 25 miljoen Euro aan schenkingen gemoeid.
Tijdens het bezoek zullen minister Van Ardenne en de Ghanese minister van Financiën in het bijzijn van president Kufuor een overeenkomst tekenen waarmee Nederland eenmalig 6,5 miljoen euro extra begrotingssteun toezegt. Dit om te voorkomen dat als gevolg van de sterk gestegen olieprijzen de Ghanese uitgaven voor armoedebestrijding stagneren. Ook zal in het kader van ORET een overeenkomst van 8,7 miljoen Euro worden getekend voor de financiering van een weg waarmee het westen van Ghana beter bereikbaar wordt.

Met het ORET-drinkwaterprogramma helpt Nederland Ghana om de drinkwatervoorziening te verbeteren.
8)'s Morgens bezoekt minister Van Ardenne samen met de Ghanese minister Idriss Ali en de directeur van het Ghanese Waterbedrijf de waterzuivering in Accra's westelijke voorstad Weija. Deze zuivering is van groot belang voor de watervoorziening van de miljoenenstad Accra. Het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam heeft met supervisie van Haskoning de waterzuivering in capaciteit verdubbeld. Aansluitend vindt een discussie plaats over deelname van de private sector in het management van urbane waterbedrijven in Ghana.
Het middagprogramma staat in het teken van interessante initiatieven op het gebied van publiek-private samenwerking. Bedrijven als Unilever, Ahold en GTP (onderdeel van Vlisco) zullen met de Amerikaanse ambassadeur in Ghana en minister Van Ardenne bespreken hoe zij samen kunnen werken in de strijd tegen HIV/Aids.

Minister Van Ardenne zal aansluitend aan het bilaterale bezoek aan Ghana de EU-ECOWAS Ministeriele Troika leiden op maandag 8 november in Accra, Ghana. Deze vergadering vindt plaats op het Kofi Annan International Peace Keeping and Training Centre in Accra. Dit trainingscentrum is mede dankzij financiële steun van Nederland tot stand gekomen en is van groot belang voor de versterking van de capaciteit van Afrikaanse vredestroepen. Belangrijkste agendapunten voor de EU-ECOWAS bijeenkomst zijn: versterking van ECOWA en vrede en veiligheid, in het bijzonder demobilisatie en ontwapening, 'peace keeping schools' en hervorming van de veiligheidssector in de West-Afrikaanse regio.