Socialistische Partij

Zuiderzeemuseum verdient steun

Het Zuiderzeemuseum, het rijksmuseum van Enkhuizen krijgt de begroting voor volgend jaar niet rond. De belangrijkste oorzaak: het rijk komt haar toezeggingen niet na. In 2002 is het museum ingrijpend verbouwd met toestemming van het rijk. Laatstgenoemde beloofde de kosten voor een deel te vergoeden. Het Zuiderzeemuseum heeft anno 2004 dat geld echter nog steeds niet terug gehad. Een en ander drukt zwaar, te zwaar op het budget van het museum. Zelfs zo zwaar dat het museum in 2005 een deel van de week gesloten zal zijn, omdat het personeel niet meer betaald kan worden.

De SP heeft vanochtend in de Commissie Sociale Infrastructuur waar de Cultuurnota werd behandeld en het Zuiderzeemuseumpersoneel kwam inspreken, gezegd dat de provincie in het gat moet springen, dat het rijk laat vallen. Immers, de provincie propageert in de Cultuurnota voor cultuurbehoud en cultuureducatie te zijn. Het Zuiderzeemuseum past qua collectie prima in dat verhaal. Het zou doodzonde zijn als door te laat ingrijpen, omdat het rijk haar verantwoordelijkheid niet neemt, het museum failliet zou gaan.

De gedeputeerde heeft toegezegd voor het museum bij het kabinet te willen lobbyen. De SP vindt dat te weinig en zal bij de begroting een voorstel doen tot behoud van het Zuiderzeemuseum voor Noord-Holland. printvriendelijke versie