Politie Zaanstreek-waterland


08:15 04-NOV-04
loc.: LANDSMEER, NOORDEINDE
Bestuurster witte volkswagen jetta gezocht
De politie zoekt getuigen van een verkeersongeval waarbij donderdag 4 november tussen 8.00 en 8.30 uur s' ochtends op het Noordeinde in Landsmeer een bromfietser achterop een geparkeerde vrachtwagen botste en gewond raakte. Dit gebeurde ongeveer ter hoogte van het Dorpshuis. De 16-jarige bromfietser uit Purmerend moest uitwijken omdat een hem inhalende auto hem de weg afsneed. De automobiliste reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.
De 16-jarige Purmerender reed met zijn bromfiets vanuit de richting van Purmerend in de richting van Amsterdam. Twee tegemoet komende voertuigen (vermoedelijk een oud model BMW en een blauwe Renault Laguna) waren elkaar aan het inhalen. Achter de bromfietser reed een vrouw in een witte of grijze Volkswagen Jetta met een kinderstoeltje achterin. Zij wilde de bromfietser inhalen, twijfelde, maar haalde toch in. De 16-jarige moest vervolgens uitwijken naar rechts en botste op de achterkant van een stilstaande vrachtwagen. Hij sloeg met zijn hoofd op de laadklep en kreeg het stuur van zijn bromfiets in zijn buik.
Geen van de voertuigen stopte en er waren ook geen omstanders in de buurt om de jongen te helpen. De jongen is uiteindelijk zelf naar huis gegaan en vervolgens naar het ziekenhuis, waar hij een nacht ter observatie werd opgenomen. Hij heeft de volgende dag aangifte gedaan.
Getuigen of personen die de politie verder kunnen helpen worden verzocht te bellen met het wijkteam Landsmeer via 0900-8844.

19:28 05-NOV-04
loc.: MIDDENBEEMSTER, A7 PURMEREND/ZUIDOOSTBEEMSTER
Vrachtauto kantelt op A7
Bij een verkeersongeval op de A7 is een 45-jarige man uit Hoorn licht gewond geraakt. De man reed met zijn vrachtwagen vanuit Hoorn richting Zaanstad, toen hij ter hoogte van de afslag Middenbeemster met zijn rechterwielen tegen en over een naast de weg opgestelde zogenoemde barrier/geleider reed. Hierdoor begon de vrachtwagen te kantelen en viel tegen een personenauto, bestuurd door een 21-jarige man uit Hoorn, die op dat moment op de linkerbaan reed. Deze personenauto botste tegen de vangrail en spinde een keer rond. De vrachtauto - die inmiddels op zijn kant lag - schoof vervolgens door en botste nogmaals tegen de personenauto. Beide auto's zijn total loss.
De 21-jarige man bleef ongedeerd. De 45-jarige werd met lichte verwondingen aan het hoofd per ambulance naar het Waterlandziekenhuis vervoerd. De blaastest gaf aan dat hij alcohol zou hebben gebruikt; van hem werd daarom een bloedproef afgenomen. De uitslag van het NFI is nog niet bekend.
De genoemde geleider op de vluchtstrook was daar opgesteld in verband met wegwerkzaamheden. Op het moment van de aanrijding was er niemand aan het werk.

15:10 05-NOV-04
loc.: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Politie houdt drie winkeldieven aan
De politie heeft drie mannen (20, 21 en 26 jaar zonder vaste woon of verblijfplaats) aangehouden voor winkeldiefstal. Door hun luidruchtige gedrag op straat trokken zij de aandacht van agenten die in burger tussen het winkelende publiek surveilleerden in het kader van het project Puntmuts.* De agenten zagen dat de drie mannen kledinghaakjes en truien onder hun jas vandaan haalden. Daarop werden de mannen aangehouden. De beveiligingslabels zaten nog aan de kleding. Op het politiebureau bleek dat zij ook een kniptang bij zich hadden waarmee ze hadden getracht de labels door te knippen. Een van de mannen is de volgende dag na zijn in vrijheidstelling meteen weer ingesloten omdat hij nog zeven dagen gevangenisstraf moest uitzitten.
* In de maanden november en december zet de politie in het kader van het project Puntmuts extra personeel in het winkelgebied in. De politie surveilleert in uniform en burgerkleding en treedt repressief en preventief op waarbij de aandacht vooral uitgaat naar winkeldiefstal, zakkenrollen, beroving, bromfiets- en fietsendiefstal. De agenten surveilleren overwegend te voet op de markten en gedurende de tijden dat de winkels open zijn.

20:40 05-NOV-04
loc.: ZAANDAM, DODONAEUSSTRAAT
Automobilist aangehouden voor rondscheuren zonder rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond op de parkeerplaats van winkelcentrum Bloemkorf een 18-jarige Zaandammer aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. Toen de politie na een melding over een rondscheurende zwarte golf ter plaatse kwam, kwam de betreffende auto juist met veel lawaai de parkeerplaats op scheuren. De agenten troffen een grote groep mannen aan, die elkaar kennelijk elkaars sportwagens toonden. De bestuurder in kwestie kreeg een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs en voor onnodig veel lawaai veroorzaken.

21:26 05-NOV-04
loc.: KOOG AAN DE ZAAN, WEZELSTRAAT
Jongen in zwembad aangehouden voor onzedelijk gedrag
De politie heeft vrijdagavond in zwembad Zaangolf een 12-jarige jongen uit Zaandam aangehouden omdat hij een aantal meisjes herhaaldelijk onzedelijk betastte. De meisjes waarschuwden de badjuffrouw die de jongen uit het water haalde en vasthield tot de politie kwam. Een en ander gebeurde tijdens een door het zwembad georganiseerde discoavond. Tijdens dit soort avonden heeft het zwembad extra personeel in dienst om toezicht te houden.
De ouders van de jongen werden meteen gebeld. De jeugdige verdachte werd op het politiebureau gehoord door een rechercheur van de afdeling Zedenzaken. Enkele uren later werd hij meegegeven aan zijn vader. Justitie handelt het traject verder af. De politie heeft in de loop van het weekend ook de betrokken meisjes gesproken, in gezelschap van hun ouders.

22:40 05-NOV-04
loc.: WORMERVEER, ESSENSTRAAT
Schuur brand af
In de Essenstraat is vrijdagavond een schuur afgebrand. Diverse woningen en schuren in de naast omgeving liepen rookschade op. De brandweer had de brand met drie spuitwagens en een ladderwagen snel onder controle. De vermoedelijke oorzaak was kortsluiting in de friteuse die in de schuur stond.

13:10 06-NOV-04
loc.: WATERGANG, DE DOLLARD / KANAALDIJK
Veroorzaker kopstaartaanrijding geeft zichzelf aan na vlucht
Bij een kopstaartaanrijding tussen vijf auto's op de Kanaaldijk is zaterdagmiddag één persoon gewond geraakt. De veroorzaker, een 24-jarige man uit Purmerend, sloeg in eerste instantie met zijn auto op de vlucht, maar meldde zich enige tijd later bij de politie.
De verdachte reed over de Jaagweg vanuit de richting Purmerend in de richting van Amsterdam. Het ongeval gebeurde bij de kruising van de Jaagweg met de Dollard, waar de vier auto's die vóór de verdachte reden, afremden voor een rood verkeerslicht. De Purmerender kon niet op tijd remmen, probeerde nog bij te sturen, maar botste op de auto voor hem. Daardoor ontstond de kopstaartbotsing.
De verdachte ging er na de botsing in volle vaart in zijn auto vandoor in de richting van Amsterdam. De politie startte daarop een zoektocht naar de auto, waarvan diverse getuigen het kenteken hadden genoteerd. Ook politie Amsterdam-Amstelland werd gewaarschuwd uit te kijken naar deze auto. De man meldde zich echter zo'n anderhalf uur later zelf bij de politie. Deze hield de 24-jarige Purmerender aan en nam zijn rijbewijs in beslag. De man verklaarde vanuit een schrikreactie te zijn gevlucht.
De bestuurder van de eerst aangereden auto werd met borstletsel per ambulance naar het Waterlandziekenhuis vervoerd. Op de plaats van het ongeval was het enige tijd chaotisch. Na twee uur kon de politie de weg weer vrij geven.

00:04 07-NOV-04
loc.: ZAANDAM, BLOKSCHAAF
Bewoner aangehouden voor veroorzaken burengerucht
Een 29-jarige man werd aangehouden voor het veroorzaken van burengerucht. Hij had met de ramen open zijn muziekinstallatie zo hard aan staan dat dit de buurt veel overlast bezorgde. De man weigerde open te doen toen de politie ter plaatse kwam en reageerde niet op het verzoek de muziek zachter te zetten. Daarop verkregen de agenten telefonisch toestemming om binnen te treden. Na het forceren van de deur hielden ze de man in zijn woning aan. Dit ging gepaard met diverse verwensingen aan het adres van de agenten. De man werd voor de nacht ingesloten. De geluidsapparatuur werd in beslaggenomen.

00:46 07-NOV-04
loc.: VOLENDAM, BRUGSTRAAT
Man slaat vrouw blauw oog
De politie heeft een 20-jarige man uit Edam werd aangehouden omdat hij een 18-jarige plaatsgenote zou hebben geslagen. De man werd ingesloten voor de nacht.
In een druk café kregen de twee onenigheid met elkaar, hetgeen uitmondde in over en weer bekvechten en klappen uitdelen. De Edamse liep daarbij een flinke zwelling onder haar linkeroog op, met een sneetje erin. Zij werd voor onderzoek per ambulance naar het Waterlandziekenhuis vervoerd. Beide betrokkenen hebben aangifte tegen elkaar gedaan.

10:54 07-NOV-04
loc.: PURMEREND, BEEMSTERBURGWAL
Brand in kachel op pleziervaartuig
Bij een brand aan boord van een pleziervaartuig heeft de 73-jarige eigenaar uit Amsterdam zoveel rook binnengekregen dat hij voor controle naar het Waterlandziekenhuis moest. De man kon na behandeling weer naar huis. De brand was ontstaan in een kachel. De brandweer was snel ter plaatse, waardoor de brand beperkt bleef tot een kleine brand. Wel was sprake van hevige rookontwikkeling aan boord.


---- --