Ingezonden persbericht

Jonge Democraten: "Jongeren nog steeds de klos na sociaal akkoord"

De Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66, is zeer teleurgesteld over het sociaal akkoord dat het kabinet met de sociale partners heeft gesloten. De mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan worden ingeperkt, maar het zijn te kleine stapjes in de richting van een oplossing die de vergrijzing moet opvangen: langer doorwerken.

Het kabinet geeft teveel toe aan de vakbonden, die teveel opkomen voor gevestigde belangen. Voorzitter Jan Paternotte: "De vakbonden zijn ouderenbonden geworden, en ze hebben de belangen van ouderen uitstekend behartigd. Het akkoord is slecht voor de toekomst van Nederland. De vergrijzing komt eraan, en zij zal onze samenleving ontwrichten als de bonden hun belangen boven die van de toekomst blijven plaatsen. Jongeren zullen het niet langer pikken."

Teleurstellend is ook het feit dat het kabinet niet in samenspraak met de gekozen volksvertegenwoordiging een beslissing neemt over het sociale beleid, maar dit beleid laat maken door de SER. "De SER mag nu een oplossing gaan verzinnen voor de WW, zoals eerder met de WAO is gebeurd. Daar zitten allemaal grijze mannen in, waardoor jongeren waarschijnlijk weer aan het kortste eind trekken. De SER is een ondemocratisch orgaan, omdat de leden niet worden gekozen. En dan mag dat orgaan zomaar een gezaghebbend advies geven over de ingrepen in de WW en de WAO. Het kabinet kan vervolgens dat advies niet zo maar passeren, gelet op de moeizame verhoudingen met de sociale partners. De politiek geeft zo de politiek uit handen", zegt Paternotte.

Geen jongere wordt bovendien vertegenwoordigd in de SER", aldus Paternotte. "Als de WW opnieuw wordt ingericht door deze grijze club, zal dat koste gaan van de jongeren. De ingrepen die het kabinet heeft voorgesteld zijn absoluut noodzakelijk."