Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Fundamentalistische sites verspreid vanuit Nederland
Onderwerp: Fundamentalistische sites verspreid vanuit Nederland Uitzenddatum: Zo. 7 november 2004, 20.15u
Verslaggeving: Vladimir Bartelds

Duizenden radicaal-Islamitische sites worden vanuit Nederland verspreid. Dit ontdekte het radioprogramma AVRO 1opdemiddag. Op zoek naar de bron van dit soort extreme sites, stuitte de onderzoekers op het Nederlandse bedrijf 357Hosting. Een verslag van deze speurtocht in Netwerk.

Zelfmoordaanslagen
Verschillende fundamentalistische organisaties 'kopen' bij dit webhostingbedrijf een podium op internet. Zo valt de homepage van de Hamas-beweging onder 357Hosting. Op andere internetpaginaâs zijn bijvoorbeeld filmpjes te vinden waarin zelfmoordaanslagen verheerlijkt worden. Ook staan er oproepen tot geweld op en instructies om Israëlische tanks en bulldozers op te blazen.

Vrijheid van meningsuiting
De eigenaar van 357Hosting weet van de extreme inhoud van de sites, maar beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Hij zegt dat zijn bedrijf nooit door Justitie benaderd is.

OM en AIVD
Het Generaal Parket van het OM kent de firma 357Hosting en zegt het bedrijf in de gaten te houden. Tot op heden hebben ze echter geen strafbare feiten geconstateerd. De AIVD weigert in te gaan op dit soort individuele zaken. Wel geeft het aan dit soort sites nadrukkelijk te volgen.