Kerken in Aktie

Landelijke Diaconale Dag over eigentijds diaconaat

De Landelijke Diaconale Dag op 8 november a.s. in de RAI te Amterdam, gaat dit jaar over de vraag hoe je als diaken in een veranderende samenleving aanwezig kunt zijn. Aan de Landelijke Diaconale Dag doen ieder jaar ruim duizend diakenen uit de Samen op Weg-kerken mee.

De samenleving verandert en daarmee ook het diaconale werk. Het werkterrein van diakenen is immers de samenleving. Maar de basis blijft hetzelfde: barmhartigheid en gerechtigheid staan nog steeds boven aan de diaconale agenda. Hoe ben je diaconaal present? Wat kun je als diaken doen als je ziet hoe moeilijk veel Nederlandse boeren het hebben? En als je weet dat boeren uit de Derde Wereld nauwelijks aan bod komen? Hoe gaan we met elkaar om in een samenleving waar tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen steeds groter worden? Is daarin een rol voor diakenen weggelegd? Over dit soort vragen gaat de discussie tijdens deze dag.

's Ochtends geeft Kathleen Ferrier, Tweede Kamerlid voor het CDA, haar visie op de multiculturele samenleving. Dr. Bas Wielenga, voormalig uitgezonden medewerker van Kerkinactie en nog steeds werkzaam in India, spreekt over voedsel en landbouw. Het geheel wordt opgeluisterd door een optreden van cabaretière Hester Macrander.

's Middags kunnen de aanwezige diakenen kiezen uit drie programma-onderdelen: Brood en melk. Waarom heeft de Nederlandse boer het steeds moeilijker en waar raakt dat het werk van diakenen? Voedsel ver weg. De projectleider van een landbouwproject van Kerkinactie in Pakistan, geeft uitleg over het landbouwsysteem en de problemen die daaruit voortvloeien. Wat betekent dat voor ons als diaken? Samenleven met nieuwe Nederlanders. Hoe kunnen diakenen bijdragen aan een multiculturele samenleving waarin iedereen meetelt?

|                                                           |
---- --