Gemeente Lingewaard


Lingewaard investeert fors in voorzieningen

Mede door kortingen van de rijksoverheid en hogere kosten is een forse bezuinigingsoperatie plus een verhoging van de gemeentelijke tarieven onontkoombaar. Ondanks deze situatie ziet de gemeente Lingewaard mogelijkheden om stevig te investeren in betere voorzieningen. In de programmabegroting 2005 wordt duidelijk gemaakt wat de inwoners, bedrijven en instellingen het komende jaar te wachten staan.

Maandag 8 november komt de raad bijeen om in een openbare vergadering de begroting 2005 vast te stellen. Rond die tijd wordt op de gemeentelijke infopagina uitleg gegeven de begrotingsplannen. Deze week wordt ingezoomd op onderwijs, welzijn, sport en cultuur.

Scholen
Er wordt uitvoering gegeven aan het huisvestingsprogramma voor het onderwijs in Lingewaard. Volgend jaar wordt in Bemmel een begin gemaakt met debouwvanhetJuniorcollegevanhetOverBetuweCollege. De kosten zijn geraamd op bijna 10 miljoen euro.

Door de komst van de nieuwbouwwijk Loovelden in Huissen moet in dat gebied een basisschool verrijzen. In 2007 is een school met 16 leslokalen voorzien. In de begroting houdt het college rekening met een investering van 4 miljoen euro. Voordat hiervoor de eerste paal de grond in kan, zijn de eerste woningen al bewoond. Om de verwachte toestroom van leerlingen te kunnen opvangen komen er volgend jaar vier noodlokalen.

De Werenfridusschool in Bemmel wordt verbouwd en uitgebreid. De kosten zijn naar schatting ruim 1 miljoen euro. Er wordt rekening mee gehouden dat verschillende de scholen met capaciteitsproblemen te kampen krijgen. De Donatusschool heeft reeds behoefte aan 2 leslokalen. Openbare basisschool De Regenboog maakt ook een snelle groei door. Daarom zal volgend jaar voor drie lokalen meubilair en lesmateriaal aangeschaft moeten worden. Voor Bemmel is een plan in voorbereiding om een verzamelgebouw voor het basisonderwijs te bouwen.

In Gendt krijgt De Tichelaar er drie lokalen bij. De Basisscholen De Doornick en Merlijn in Doornenburg staan eveneens te wachten op uitbreiding van hun gezamenlijk schoolgebouw. Samen met de nieuwe huisvesting voor de bibliotheek is een bedrag geraamd van 800.000 euro. Het huidige pand van de bieb maakt plaats voor woningbouw.

Het huisvestingsprogramma 2005 vraagt een totale investering van ruim 2,6 miljoen euro.

Zwembad
Dit jaar heeft de raad ingestemd tot restauratie van Fort Pannerden zodat opdracht is gegeven om op basis van een projectplan te starten met fondsverwerving. De restauratiekosten worden geraamd op vier miljoen euro. Tien procent draagt de gemeente bij.

In de ontwikkelingsvisie Angeren is voor Dorpshuis Angeren en de sportzaal een verplaatsing in gedachte naar de rand van de kom.

Zwembad de Hoenderik in Bemmel voldoet niet meer aan de huidige milieueisen. Met de huidige staat van onderhoud is openhouden na volgend jaar niet meer verantwoord. Sluiting is dan ook onvermijdelijk. Dit levert een besparing op van 120.800 euro. Bij vaststelling van de voorjaarsnota is afgelopen juni een motie aangenomen waarin de raad het college heeft verzocht om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van een nieuw overdekt zwembad. In de begroting wordt de mogelijkheid opengehouden voor een eenmalige investering.

VVV
Een aantal speeltuinen moet aan de huidige veiligheidsvoorschriften aangepast worden. Hiervoor heeft het college in de begroting 80.000 euro opgenomen.

De raad heeft het college in juni opdracht gegeven om toeristenbelasting in te voeren. Naar verwacht gaat deze maatregel 15.000 euro opleveren. Dit kan worden besteed aan activiteiten voor toerisme.

De VVV wordt opgeheven. Het resterende bedrag van 7.500 euro wordt besteed aan het opzetten van toeristische informatiepunten.

De begroting 2005 ligt ter inzage in de gemeentewinkel Bemmel, Gendt en Huissen.
U kunt de begroting ook hier inzien.

Artikel geplaatst op 25 oktober 2004