Erasmus Universiteit Rotterdam

Eredoctoraat voor Howard S. Becker

De Erasmus Universiteit Rotterdam verleent een eredoctoraat aan de Amerikaanse socioloog en jazzmusicus Howard S. Becker wegens zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van de kunst- en cultuursociologie. Hij neemt het eredoctoraat op maandag 8 november 2004 in ontvangst tijdens de academische plechtigheid ter ere van de 91ste dies natalis van de universiteit.

Howard S. Becker is bekend geworden door zijn studies over de sociologie van het afwijkend gedrag (Outsiders. Studies in the Sociology of Deviance, 1963). Zijn vermaardheid is sinds het verschijnen van Art Worlds (1982) nog verder toegenomen en heeft zich uitgebreid tot de kring van kunst- en cultuursociologen, voor wie Art Worlds een niet meer weg te denken monumentale bijdrage is geweest aan de ontwikkeling van dit vakspecialisme.

Art Worlds (1982) behoort tot de standaardwerken van de kunstsociologie. Becker doet als eerste nauwkeurig sociologisch verslag van hoe de kunstwereld werkt, dat wil zeggen hoe mensen (samen)werken die op een of andere manier betrokken zijn bij het maken, het spreiden en het waarderen van wat zij zelf en misschien ook anderen daarbuiten als kunst beschouwen. Tot de kern van zijn sociologische kijk op kunst behoort dat kunst het resultaat is van collectieve activiteiten: kunst is geen individuele actie, maar het product van samenwerken. Dat geldt evenzeer voor de totstandkoming van poëzie als voor het maken van een film. Becker besteedt veel aandacht aan het onderzoeken van de rol van conventies in allerlei kunstwerelden, die van film, literatuur, muziek, dans, beeldende kunsten en fotografie. Wie de conventies van een bepaalde kunstwereld niet kent, heeft eigenlijk geen toegang tot die wereld of een onderdeel daarvan en blijft daardoor een buitenstaander.

De Amerikaanse socioloog Howard S. Becker (1928) studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Chicago. Na diverse onderzoeksbanen werd hij in 1965 benoemd tot hoogleraar sociologie aan de Northwestern University in Chicago, waaraan hij tot 1991 verbonden bleef. Als pianist was hij bovendien jarenlang actief in het nachtleven van Chicago. Na 1991 gaf hij onderwijs aan de University of Washington in Seattle, de University of California in Santa Barbara en op tal van andere plaatsen. Hij woont en werkt nu in San Francisco.

Het eredoctoraat wordt verleend op voordracht van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW). Erepromotor is prof.dr. A.M. Bevers, hoogleraar Sociaal-wetenschappelijke aspecten van kunst en cultuur.
Zowel het onderwijs als onderzoek van de sectie Kunst en Cultuurwetenschappen van FHKW is sinds de oprichting in 1989 ingericht conform de visie van Howard. S. Becker.

Programma 91ste DIES NATALIS

15.30 uur Welkomstwoord prof.dr. S.W.J. Lamberts, rector magnificus 15.35 uur Introductie Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen door de decaan prof.dr. M. Sparreboom
15.45 uur Discussieprogramma over de kunstwereld, muzikaal omlijst door deejays en jazzmusicus Howard S. Becker
16.30 uur Uitreiking eredoctoraat aan prof.dr. Howard S. Becker door prof.dr. A.M. Bevers
16.50 uur Afsluiting mw.dr. J.C.M. van Eijndhoven, voorzitter College van Bestuur