Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 04-11-2004

Televisie
Tweevandaag

Tweevandaag start met opiniepanel

Op maandag 8 november start de actualiteitenrubriek TWEEVANDAAG met het TweeVandaag Opinie Panel (TOP). Via de website www.tweevandaag.nl hoopt de redactie het grootste opiniepanel van Nederland samen te stellen.

Aan geïnteresseerden wordt de mogelijkheid geboden hun mening te laten horen. Met enige regelmaat wordt via de mail een aantal vragen gesteld over bijvoorbeeld gezondheidszorg, arbeid en pensioen, onderwijs, veiligheid en integratie. Bij elke enquête wordt vermeld wanneer de resultaten bekend worden gemaakt in de uitzending. In de eerste week zal in ieder geval een enquête worden gehouden over de kwaliteit van het huidige kabinet. Uiteraard zullen de uitslagen regelmatig voor een reactie aan politici en andere betrokkenen worden voorgelegd.

Klaas Samplonius, hoofdredacteur TWEEVANDAAG, is enthousiast over het nieuwe initiatief: "Iedereen die mee wil doen, wordt gevraagd eerst een profiel in te vullen. Hierdoor kunnen de enquête-uitslagen heel specifiek worden gebracht. Vrouwen vinden dit, mannen dat, jongeren zus en ouderen zo. Ook kan onderscheid worden gemaakt tussen allochtonen en autochtonen. Dit is uniek." Overigens wordt van iedereen anonimiteit gewaarborgd.

Drie deskundigen op het gebied van onderzoek en statistiek geven de redactie advies over de enquêtes. Dit zijn prof. Jelke Bethlehem van het Centraal Bureau voor de Statistiek, deskundige op het gebied van opzetten, uitvoeren en analyseren van enquêtes, drs. Ineke Stoop, hoofd afdeling Informatievoorziening en Automatisering van het Sociaal en Cultureel Planbureau en dr. Joop van Holsteijn, neerlandicus en politicoloog verbonden aan departement politieke wetenschap van de Universiteit Leiden.

Zie ook: www.tweevandaag.nl