Politie Gelderland-Zuid

Vuurwerkteams in Gelderland-Zuid van start

Regionaal 05-11-2004 - (05)

Op maandag 8 november gaan in de politieregio Gelderland-Zuid, gebied van Millingen a/d Rijn tot Culemborg, twee vuurwerkteams van start. De twee teams werken vanuit Tiel en Nijmegen en bestaan elk uit vijf politieagenten. De teams hebben, evenals voorafgaande jaren, als doel het opsporen illegaal vuurwerk. Dit om gevaarlijke situaties, zoals opslag van vuurwerk in een woonwijk, zoveel mogelijk te beperken. De aanpak van het vuurwerkprobleem gaat in overleg met partners zoals de gemeente en het Openbaar Ministerie.

Het succes van de teams hangt mede af van de medewerking van het publiek. De politie verzoekt burgers te bellen wanneer zij vermoeden dat ergens sprake is van opslag of verkoop van illegaal vuurwerk. * De politie kunt u direct bellen op 0900-88 44. * Anoniem kunt u informatie aan de politie doorgegeven via meldpunt M, tel: 0800-7000.

Toegestaan vuurwerk
* Legaal vuurwerk kan gekocht worden bij de erkende verkooppunten op 29, 30 en 31 december. Iedere gemeente heeft een lijst beschikbaar waarop de legale verkooppunten staan vermeld. * Vervoer van legaal vuurwerk door particulieren is gedurende deze drie dagen toegestaan, tot een maximum van 10 kg. * Afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan vanaf 31 december 10.00.uur tot 1 januari 02.00 uur.

Verboden vuurwerk

Voor illegaal vuurwerk geldt dat het in bezit hebben en afsteken strafbaar is. Dit geldt ook als het in een woning of pand opgeslagen is.

Het Openbaar Ministerie kan voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk boetes opleggen.
* Voor het op straat voorhanden hebben van vuurwerk buiten de toegestane tijd kan een boet van 52 euro worden opgelegd. * Voor het in bezit hebben van lichte strijkers variëren de boetes van 100 euro (1 - 100 stuks), 150 euro (101-300 stuks) en 200 euro (301-500 stuks).
* Indien iemand 500 of meer strijkers in zijn bezit heeft, kan een gevangenisstraf het gevolg zijn.
* Voor het in bezit hebben van zware strijkers geldt een boete van 60 euro per stuk.

Deze boetes gelden voor personen van 16 jaar of ouder. Voor personen onder de 16 jaar geldt de helft van het boetebedrag.