Gemeente Den Haag

november 2004
Keurmerk Veilig Ondernemen voor Haagse binnenstad (4 november)

Den Haag ontvangt op maandag 8 november het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor de binnenstad en de Paleispromenade. Burgemeester Deetman en wethouder Bruins nemen samen met de ondernemers van deze gebieden het keurmerk in ontvangst. Hiermee is Den Haag de eerste stad in Nederland waar de gehele binnenstad dit keurmerk draagt.

Begin van dit jaar behaalden de ondernemers van de Grote Marktstraat en de Grote Markt al het Keurmerk Veilig Ondernemen. Aangestoken door dit succes zijn de ondernemers van de Paleispromenade op eigen initiatief aan de slag gegaan met het KVO. Zij hebben in nauwe samenwerking met gemeente en politie inmiddels eveneens het keurmerk behaald.

Voor burgemeester Deetman was de veelbelovende aanpak in de Grote Markstraat - Grote Markt en Paleispromenade aanleiding de wens uit te spreken dat bij de opening van de tramtunnel de hele Haagse binnenstad het Keurmerk Veilig Ondernemen heeft. Het traject naar het keurmerk is vervolgens in een versneld tempo afgelegd. Er waren schouwen in vier deelgebieden en paneldiscussies met ondernemers, er is een grondige analyse gemaakt van de veiligheidssituatie en er is een lijst opgesteld met acties voor de komende jaren.

Zo zal de gemeente in overleg met ondernemers zorgen voor betere verlichting, bijvoorbeeld op de looproute van Turfmarkt naar het Spui. Ook sluiten de ondernemers contracten met afvalbedrijven zodat de inzameling van afval efficiënter verloopt. De beveiliging van winkels zal verbeteren door samenwerking tussen de beveiligingsdiensten van winkels en een intensievere samenwerking tussen particuliere beveiligers en de politie. De brandweer zal, naast de periodieke controles, advies over brandveiligheid geven aan ondernemers.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. Het is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en op een hoger plan te brengen. Partners in het Keurmerk Veilig Ondernemen voor de Haagse binnenstad zijn: Binnenstads Ondernemers Federatie (BOF), Brandweer Den Haag, Bureau Binnenstad, Gemeente Den Haag, HTM, Kamer van Koophandel Haaglanden en Politie Haaglanden.

Burgemeester Deetman en wethouder Bruins zullen na de uitreiking samen met een vertegenwoordiger van de ondernemers een straatnaambord onthullen met de tekst 'Een veilige binnenstad'. Aan de ondernemers van de binnenstad worden raamstickers met het KVO-logo uitgedeeld waarmee zij kenbaar kunnen maken deelnemer te zijn.

Veiligheidsplan
Het Keurmerk Veilig Ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.