Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 5-11-2004

Hoogervorst doet extra investering in preventie van ongevallen

Minister Hoogervorst stelt voor de periode 2005-2007 6,8 miljoen euro extra beschikbaar voor letselpreventie. Dit maakt de bewindspersoon van VWS minister Hans Hoogervorst maandag 8 november bekend tijdens een werkbezoek aan Consument en Veiligheid in Amsterdam. De extra financiering wordt vooral ingezet bij het verder terugdringen van ernstige ongevallen bij jongeren en ouderen. Een succesvolle aanpak van deze speerpunten moet naar verwachting leiden tot een reductie met 8% van de letsels. In 2008 zal dit leiden tot een totale besparing op de medische behandelkosten van letsels met 65 miljoen euro per jaar. De extra investering past in het vernieuwde subsidiebeleid van VWS: door gerichte projectsubsidies wil Hoogervorst effectieve preventiemaatregelen ondersteunen die leiden tot een gezondere levensverwachting.

Het VWS beleid en de uitvoering door Consument en Veiligheid hebben in de periode 1996-2001 geleid tot sterke dalingen in ongevalletsels. Zo daalde het percentage ongevallen in de privé-sfeer, dat op een spoedeisende hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis werd behandeld, in de periode 1996-2001 met 8%. Terwijl het percentage in de eerste helft van de jaren negentig nog steeg met 15%. Deze trendbreuk heeft vanaf 2001 in vergelijking met 1996 al geresulteerd in een jaarlijkse besparing van 40 miljoen euro op de kosten van medische behandelingen in de gezondheidszorg.

De daling van het aantal ongevallen in de privé-sfeer is het sterkst onder 0-4 jarige kinderen, waarvoor specifiek campagne is gevoerd: bij valongevallen 10% minder SEH behandelingen, bij vervoersongevallen 25% en bij vergiftigingen is zelfs sprake van de helft minder opnamen. Per jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5.300 mensen door een ongeval en worden 100.000 mensen opgenomen. Daarnaast zijn 930.000 slachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis, met ruim 1 miljard euro aan directe medische behandelkosten. Ongevallen in de privé-sfeer scoren daarbij met 2.300 doden, 72.000 opnamen en daarnaast 660.000 behandelingen op een SEH van een ziekenhuis het hoogst. Ongevallen in de privé-sfeer nemen ruim de helft van de directe medische behandelkosten van alle gevallen voor hun rekening.