Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

VNO-NCW organiseert ontmoeting met Indiase premier Manmohan Singh

05 november 2004 - VNO-NCW organiseert, in samenwerking met het ministerie van EZ, op maandag 8 november in Noordwijk de EU India High Level Business Round Table. De Indiase premier Dr Manmohan Singh zal dan met een dertigtal CEO's van grote Europese en Indiase ondernemingen overleggen over het ondernemingsklimaat in India en de perspectieven voor internationale ondernemers in India. Staatssecretaris voor de Buitenlandse Handel Karien van Gennip zal de bijeenkomst voorzitten en gastheer is VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven.

India is met een gemiddelde groei van 5% per jaar een van de snelst groeiende economieën in de wereld. Om de concurrentieslag met China aan te kunnen, werkt de huidige regering van India doelgericht aan verdere economische liberalisering.
Terwijl China een enorme aantrekkingskracht heeft op buitenlandse investeringen in de productie, is het in India vooral de dienstensector die in snel tempo internationaliseert: software en call-centers zijn daarvan sprekende voorbeelden. Grote voordelen van India zijn de wijdverbreide kennis van engels en de beschikbaarheid van grote hoeveelheden hoog opgeleide technici. In India studeren jaarlijks 150.000 betawetenschappers af, tegen 2500 in Nederland. Met de toenemende liberalisering en de steeds groter wordende binenlandse afzetmarkt wordt India echter ook steeds aantrekkelijker voor productie-investeringen.
Tegelijkertijd moeten de problemen in India niet onderschat worden: de wijdverbreide armoede, de erfenis van een verstikkende bureaucratie en een onderontwikkelde infrastructuur zijn drie voorbeelden van factoren die de ontwikkeling belemmeren.

Tijdens de Round Table zal gesproken worden over de positie van Europese bedrijven in India en de investeringen en ambities van Indiase ondernemingen in het buitenland.

De Round Table vindt plaats in het kader van de jaarlijkse EU India topontmoeting, die eerder die dag in Den Haag plaatsvindt onder leiding van premier Jan Peter Balkenende, premier Manmohan Singh en EU Commissievoorzitter Romano Prodi.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77