TNO

Europees onderzoek naar 'rapid manufactured' maatwerkproducten

07-11-2004 - TNO is wetenschappelijk coördinator van Custom-Fit, een Europees project op het gebied van de fabricagetechnologie.

Custom-Fit, een door de EU gesponsord project met een budget van 16 miljoen euro, is een belangrijke, nieuwe investering in de toekomst van de fabricagetechnologie. Het doel is om stapsgewijs een nieuw fabricageproces te ontwikkelen waarmee met nieuwe machines (die verschillende materiaalkwaliteiten en -types binnen é&eactue;n component kunnen toepassen) producten kunnen worden vervaardigd die bestaan uit verschillende materialen. Een enkele component kan deels uit kunststof en deels uit metaal bestaan, met daartussenin een geschakeerde mengeling van materialen. Het principe is gebaseerd op laagsgewijze opbouw van producten vanuit bijvoorbeeld poeder of suspensie, ook wel Rapid Manufacturing of LMT (Layer Manufacturing Technology) genoemd; dit proces leent zich voor enkelstuksfabricage zonder tussenkomst van hulpgereedschappen als spuitgietmatrijzen of volgsnijstempels.
Het project dat vierenhalf jaar gaat duren, richt zich op producten die op maat gemaakt worden voor het menselijk lichaam zoals (in eerste instantie) botimplantaten, helmen, protheses en handgrepen. Het consortium dat betrokken is bij Custom-Fit bestaat uit meer dan dertig partners uit heel Europa. Een van de onderzoekspartners is TNO Industrie, dat tevens fungeert als wetenschappelijk coördinator van dit project.

Nieuwsredactie, TNO

TNO Industrie

Contactpersoon

Anton Gerrits

TNO Industrie

T 040 265 06 08

a.gerrits@ind.tno.nl