Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: EZ start eerste SBIR piliot

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
Datum: 8 november 2004

EZ start eerste SBIR pilot: uitbesteden innovatief onderzoek bij MKB

Het Ministerie van Economische Zaken begint vandaag een pilot met het uitbesteden van innovatief onderzoek aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) volgens het SBIR model. Doel is te kijken hoe SBIR het beste in Nederland kan worden ingevoerd.

SBIR staat voor Small Business Innovation Research Programme. Het is een Amerikaans model, waarbij de overheid opdrachten voor innovatief onderzoek op maatschappelijke thema s aan het MKB uitbesteedt. Kern van SBIR zijn de drie fasen: haalbaarheid, ontwikkeling en marktrijp maken. Meerdere bedrijven kunnen voor fase 1 en 2 voorstellen indienen waarna de beste worden geselecteerd. De overheid financieert de eerste twee fasen volledig.

Het programma draait al ruim twintig jaar in de Verenigde Staten. Het is daar succesvol vanwege het competitie element, maar ook omdat de overheid het meest risicovolle traject volledig betaalt. In de pilot wordt gekeken hoe de SBIR-aanpak in de Nederlandse context kan worden ingevoerd.

Voor de eerste pilot is gekozen is voor het technologiegebied Elektromagnetische vermogenstechniek (EMVT). De overheid heeft de afgelopen jaren via het innovatiegerichte onderzoeksprogramma (IOP) EMVT geïnvesteerd in de kennisontwikkeling aan universiteiten op dit veelbelovende gebied. Inmiddels is de tijd rijp deze kennis in te zetten in energiebesparende producten of processen. Door het competitie-element in de procedure kan de overheid de meest veelbelovende en grensverleggende voorstellen kiezen. SenterNovem zal de pilot volgens een tenderprocedure uitvoeren.

Het Ministerie van Economische Zaken wil met SBIR starters, jonge groeiers en het MKB een zetje in de rug geven en ze uitdagen tot het doen van grensverleggend onderzoek. Met SBIR speelt het ministerie in op het bevorderen van het innovatief vermogen bij het MKB en op het belang van commercialisatie van kennis EZ verwacht medio 2005 samen met andere departementen nog meer pilots te starten die de belangrijkste elementen van SBIR in zich hebben.

Kijk voor meer informatie op de website van SenterNovem: www.senter.nl/iop-emvt

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800-6463951, e-mail ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Dhr. J. Wils, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: j.wils@minez.nl

08 nov 04 10:29