KWF KANKERBESTRIJDING

Nieuw webportaal linkt naar betrouwbare informatie over kanker

Amsterdam, 8 november 2004 - Wie op internet zoekt naar informatie over kanker wordt geconfronteerd met een enorme hoeveelheid informatie waarvan het bovendien heel lastig te beoordelen is of die relevant, betrouwbaar en actueel is. Drie organisaties op het gebied van kankerbestrijding, de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) introduceren met hun nieuwe portaal www.kanker.info een oplossing voor dit probleem.

Www.kanker.info biedt een selectie van links naar Nederlandstalige webpagina's over kanker aan die gegarandeerd betrouwbare en actuele informatie bieden. Het portaal is zo opgezet dat het mogelijk is snel en gericht te zoeken naar informatie over de meeste kankersoorten in combinatie met specifieke thema's zoals vroege opsporing, diagnose, behandeling en leven met kanker. Het is het eerste portaal binnen de Nederlandse gezondheidszorg dat deze faciliteiten biedt. Het portaal gaat op 8 november open en is niet alleen bedoeld voor mensen met kanker en hun naasten, maar ook voor zorgverleners.

Het portaal is een gids voor de informatie die voorhanden is op de websites van de drie initiatiefnemers en een aantal verwante organisaties. Daarnaast wordt er gelinkt naar organisaties die nuttige aanvullende informatie bieden: in de startfase alleen naar de homepage, in de toekomst ook naar specifieke informatie op die sites. Er wordt alleen naar informatie op externe sites gelinkt als die voldoet aan vier toetsingscriteria, namelijk betrouwbaarheid, actualiteit, meerwaarde en toegankelijkheid. Daarmee is op dit moment de belangrijkste Nederlandstalige informatie over de meeste kankersoorten via één zoeksysteem toegankelijk gemaakt. Wat www.kanker.info daarbij uniek maakt is de combinatie van een aantal elementen: het via één zoeksysteem toegankelijk maken van informatie, de garantie dat die informatie betrouwbaar is en de selectie op relevantie.

Het portaal kan ook een bijdrage leveren aan de communicatie tussen zorgverleners en patiënten. Het biedt patiënten een hulpmiddel in hun gesprekken met artsen. Zo hebben zij nu makkelijker inzage in de richtlijnen die artsen gebruiken bij hun advisering aan patiënten over behandelingen. Omgekeerd kunnen artsen snel zien wat er aan patiënteninformatie voorhanden is.

Het portaal zal de komende tijd verder worden uitgebouwd. Het streven is uiteindelijk een zo volledig mogelijk overzicht van links naar relevante informatie te bieden. De redactie bestaat uit inhoudsdeskundigen van KWF Kankerbestrijding en de VIKC. Daarnaast zijn er vrijwillige medewerkers van de patiëntenorganisaties die links aandragen.


-------------------------------
Mededeling voor de redactie,