Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

Kamerleden gevoelig voor signalen CG-Raad en coalitiegenoten

Kamerleden hebben gehoor gegeven aan de signalen van de CG-Raad en zijn coalitiegenoten: de Tweede Kamer zet een rem op de plannen van staatssecretaris Ross voor de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. De Tweede Kamer wil alleen de huishoudelijke hulp per 1 januari 2006 extra overhevelen van de AWBZ naar de gemeenten. De kamer vindt dat er aan de invoering van de rest van de plannen te grote risico's kleven.

Stand van zaken

Op 29 oktober heeft de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandelingen van VWS gesproken over de WMO. Zoals het er nu uitziet gaat de Tweede Kamer akkoord met een gedeeltelijke invoering van de WMO per 1 januari 2006. Daarin worden de welzijnswet, delen van de Wvg en de huishoudelijke hulp uit de AWBZ opgenomen. Ook gaat de Kamer op voorhand akkoord met pilots in het kader van de WMO. De kamer wil het Persoonsgebonden Budget (PGB) in stand houden: in de WMO moeten de individuele voorzieningen in natura of via een PGB beschikbaar worden gesteld. Hiermee heeft de kamer de individuele voorziening weer in zicht gebracht. De CG-Raad juicht deze ontwikkeling meer dan toe.

Staatssecretaris Ross wil onder meer voorzieningen op het gebied van de AWBZ bij gemeenten onderbrengen. Zij stelt zeer scherpe eisen aan de indicaties waarmee mensen aanspraak kunnen maken op de AWBZ. Ook wil zij af van de zorgplicht van gemeenten, die nu ondergebracht is bij de Wvg. De gevolgen van haar plannen zijn desastreus: 1.700.000 mensen verliezen hun recht op zorg. Verzorgingshuizen en activiteitencentra dreigen te verdwijnen. Voor de CG-Raad zijn deze plannen onacceptabel.

Op 9 december is er een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de WMO. Tweede Kamerleden willen dan een principieel debat voeren over de plannen van de minister. Nu reeds heeft de Kamer de VWS-bakens aanzienlijk verzet. Reden voor de CG-Raad om vóór 9 december een alternatief aan de kamerleden aan te bieden.

Klik hier voor een overzicht van de uitspraken over de WMO tijdens de begrotingsbehandeling van VWS in de Tweede Kamer (Word-document)

(Geplaatst: 8 november 2004)
---