Gemeente Maassluis

Rapportage over luchtkwaliteit

Iedere gemeente in Nederland moet als gevolg van het "Besluit luchtkwaliteit" aan de provincie rapporteren over de luchtkwaliteit. In opdracht van de gemeente Maassluis heeft het bureau Goudappel Coffeng BV voor 2003 en 2010 berekeningen uitgevoerd. Op basis hiervan is de rapportage luchtkwaliteit 2003 opgesteld, die onlangs door het college is vastgesteld.

Er zijn berekeningen uitgevoerd van de luchtkwaliteit in het jaar 2003 en ook is gekeken naar de verwachte luchtkwaliteit voor het jaar 2010. Onderzocht zijn de luchtverontreinigende stoffen stikstofdioxide, fijn stof, benzeen en koolmonoxide.
Geconstateerd is dat de luchtkwaliteit in 2003 beduidend minder was dan in het jaar er voor. De belangrijkste oorzaak hiervoor was het mooie weer in 2003. De lange droge zomer heeft gezorgd voor relatief hoge concentraties van stikstofdioxide en fijn stof. De achtergrondconcentraties (waarvan de bron van de verontreiniging elders ligt) waren hoger, waardoor ook de uitstoot van verontreinigende stoffen door het lokale verkeer niet voldoende werd verdund.

Stikstofdioxine De grenswaarde voor stikstofdioxide wordt in de gemeente Maassluis op een aantal plaatsen bij de doorgaande wegen overschreden. De grenswaarde is het kwaliteitsniveau van de buitenlucht dat op een bepaald tijdstip bereikt moet zijn. De verwachting is echter dat er in de komende jaren in Europa bij de industrie en het wegverkeer allerlei maatregelen genomen zullen worden, waardoor de luchtverontreiniging af zal nemen. Er zullen dan ook volgens de rapportage in Maassluis geen speciale acties hoeven worden ondernomen om er voor te zorgen dat er in het jaar 2010 geen overschrijdingen van de grenswaarden plaats vinden.

Fijn stof De grenswaarde voor fijn stof wordt in Maassluis, evenals op veel plaatsen in de Rijnmond, op een groot aantal wegvakken overschreden. Dit wordt vooral veroorzaakt door een hoge achtergrondconcentratie en minder door het plaatselijke verkeer. Dit probleem is dan ook niet op gemeentelijk niveau op te lossen. Op landelijk en op Europese niveau wordt geprobeerd het probleem van fijn stof te verminderen. Overigens wordt een deel van het fijne stof in de buitenlucht ook veroorzaakt door natuurlijke bronnen, zoals verstuivend zand.

Dioxine In de rapportage luchtkwaliteit 2003 Maassluis zijn geen resultaten opgenomen van dioxinemetingen. Door de DCMR Milieudienst Rijnmond en AVR is echter begin oktober 2004 door reguliere halfjaarlijkse metingen geconstateerd dat er een verhoging van dioxine-uitstoot heeft plaatsgevonden in de draaitrommeloven van AVR. Besloten is daarom de draaitrommeloven stil te leggen. Na een vervolgspoedmeting werd een concentratie geconstateerd van bijna tien keer lager dat het toegestane maximum. De AVR heeft de stilgelegde draaitrommeloven, waarin zware metalen en chemisch afval worden verwerkt, vervolgens weer opgestart. Het koolfilter heeft de AVR inmiddels aangepast en er zijn maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat de storing niet meer kan plaatsvinden. Omdat door deze calamiteit in de directe omgeving van Maassluis dioxinecijfers weer actueel zijn geworden, zullen in de luchtrapportage over 2004 wel cijfers opgenomen worden over dioxine uitstoot.