Gemeente Rotterdam

Voorafgaand aan de behandeling van de begroting werd het incident in deelgemeente Noord door de commissieleden besproken.

Op een muur naast een moskee was de tekst "Gij zult niet doden" geschreven door een kunstenaar. De leden spraken met nadruk uit dat dit een universele tekst die door niemand als aanstootgevend of racistisch hoeft te worden ervaren. De burgemeester zegde toe het politie-optreden te onderzoeken en op korte termijn hierover aan de raad te rapporteren.
Begrotingsvoorstellen en moties

De PvdA diende een motie in met het verzoek om extra middelen vrij te maken voor de uitvoering van het plan van aanpak 'Geweld achter de Voordeur' De fractie vroeg ook naar de voortgang bij de aanpak van de 'Antillianenproblematiek' en wilde weten in hoeverre het nieuwe aangiftebeleid een stimulerende werking heeft op het doen van aangifte. Het baarde de PvdA zorgen dat de capaciteitsuitbreiding voor de opvang van dak- en thuislozen achterblijft, evenals de voorzieningen voor ex-prostituees van de Keileweg.

Leefbaar Rotterdam verzocht het college per motie onder meer met een voorstel te komen om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. In een andere motie werd het college opgedragen het Programma Herkomstlanden af te schaffen. Verder werd gevraagd naar de realisatie van extra opvangplaatsen in de wintertijd en de wijze waarop asielzoekers zonder status in Rotterdam worden opgevangen. De gebrekkige nazorg en de grote terugval na het doorlopen van PGA-traject 2 moeten worden aangepakt. In dit kader zouden long-stay voorzieningen een oplossing zijn.

Een motie van de fracties CDA en VVD pleitte voor verbetering van de relatie burger-overheid. Er moet een discussie worden gevoerd over de wijze waarop de dienstverlening van de overheid en haar diensten kan worden verbeterd, waarbij ook de bestuurlijke organisatie van Rotterdam dient te worden betrokken. Het CDA pleitte verder voor gemeentebrede controle van GBA-gegevens. Nu is er veelal slechts sprake van pilots.

Van D66 was er een motie om het budget voor Geweld achter de Voordeur/huiselijk geweld te verhogen en onderzoek te laten doen naar de waardering van Rotterdammers voor de dienstverlening van de eigen deelgemeente en de mate van 'klanttevredenheid'. De SP, samen met GroenLinks, PvdA, ChristenUnie-SGP, diende een motie in om de stichting Vice Versa voor de komende vier jaar jaarlijks een subsidie toe te kennen. Verder diende de SP een motie in om Zuideuropeaanse zelforganisaties (voor kleine nationaliteiten) jaarlijks een subsidiebedrag toe te kennen. De fractie deed ook de oproep om de opzet van het Amsterdamse project 'Vliegende Hollander'' (vroegsignalering schulden) over te nemen en in te bouwen in de Lokale Zorgnetwerken.

Bron: Griffie, 08-11-2004

[sitestat.gif?name=Begroting behandeld in commissie Bestuur en Veilig&nr=2043515]