Gemeente Rotterdam

De commissie voor Cultuur en Sport heeft op 4 november de relevante beleidsvelden uit de begroting 2005 behandeld.

De commissie ziet het Sportjaar 2005 vol verwachting tegemoet. Het evenement zal met name voor de breedtesport een positieve doorwerking moeten krijgen in de daaropvolgende jaren. De VVD vroeg in dit verband aandacht voor een vroegtijdige afstemming met ondernemers over de lasten en lusten. Volgens de fractie moeten ondernemers betrokken worden bij de voorbereiding van de evenementen.

Leefbaar Rotterdam riep op om er bij de deelgemeenten op aan te dringen dat de huurprijs voor volkstuinen niet onredelijk verhoogd wordt en betaalbaar moet blijven voor de minima. De oproep werd ondersteund met een motie. De coalitiepartijen drongen erop aan dat met ingang van het nieuwe theaterseizoen een fysieke en digitale informatie+ ticketloket voor theaters, musea en andere culturele instellingen gerealiseerd moet worden.

Tevens riepen de fracties op om de invoering van een last minute boeking /verkoopsysteem van kaartjes laten onderzoeken. De PvdA en GroenLinks zetten in op een goede invulling en herbestemming van de locatie Lantaren/Venster in de Gouvernestraat. Ook wilden de fracties meer duidelijkheid over een eventuele fusie van Lantaren/Venster met Cinerama bij de verhuizing naar de Kop van Zuid. Het CDA was uitermate positief over deze nieuwe ontwikkeling op de Kop van Zuid. Wat betreft de verzelfstandiging van musea en theaters drong het CDA erop aan deze operatie binnen de voorgestelde termijnen uit te voeren. De VVD en het CDA steunden een motie van fractie-Kok over de Laurenskerk als podium. GroenLinks en ChristenUnie-SGP vonden - in tegenstelling tot het CDA - dat een operafestival in Rotterdam niet thuishoort. De ChristenUnie-SGP overwoog een motie in te dienen over de sluiting van de Bibliotheek op zondag.

De SP pleitte voor een verhoging van het Cultuurbudget met in totaal 4mln en wilde dit bedrag deels bestemmen voor de kleine instellingen en deels voor de ophoging van het flexibele budget voor nieuwe initiatieven. De Stadspartij diende ten slotte een motie in voor de jaarlijkse benoeming van een Havendichter.

De begroting wordt in de gemeenteraad behandelt op 9 en 11 november. De bespreking van het Cultuurplan 2005-2008 is verschoven van 2 november naar 25 november aanstaande.