CDA

CDA
08-11-04
'Europa moet meer doen aan Maatschappelijk verantwoord Ondernemen'

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is goed voor het bedrijfsleven. Het versterkt onder meer het imago van het bedrijf en haar producten, maakt bedrijven innovatiever, is een voordeel bij het aanwerven van en het behouden van goed personeel en kan het publiek vertrouwen in een sector helpen verbeteren. Dat zei staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) tijdens haar openingsspeech op de Europese Conferentie over Collectieve Sociale Verantwoordelijkheid (MVO) die in het kader van het EU - voorzitterschap van 7-9 November in Maastricht (www.csr2004.nl) wordt georganiseerd.
Deze conferentie, onder voorzitterschap van Karien van Gennip is een coproductie van de ministeries van SZW, LNV, VROM, BZ en EZ. Tijdens allerlei bijeenkomsten zullen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschap hun ervaringen en innovatieve ideeën bij onderwerpen zoals transparantie, kettingverantwoordelijkheid, klimaatverandering, arbeidsnormen, ontwikkelingslanden, participatie van het MKB delen.

Lissabondoelstelling

Volgens Karien van Gennip zijn niet alleen individuele bedrijven gebaat bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het concurrentievermogen van landen verbetert eveneens. Wanneer bedrijven beter functioneren, verbetert het concurrentievermogen van landen eveneens. MVO zal daarom meer deel moeten uitmaken van onze acties om de Lissabondoelstelling - Europa in 2010 de meest innovatieve economie ter wereld- te behalen.

Met name vraagt de staatssecretaris aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. In Europa hebben namelijk 99,8% van de ondernemingen minder dan 250 werknemers. Juist deze bedrijven biedt MVO kansen, dankzij efficiëntere en innovatieverre bedrijfsprocessen en nieuwe marktmogelijkheden. Europa zal onderling veel meer kennis over MVO moeten uitwisselen. Ook hoop ik dat overheden zich vaker de vraag stellen hoe overheidsuitgaven de duurzaamheid kunnen verbeteren.