VVD



8 nov 2004 - Van Baalen: via justitie perspectief voor Twente

VVD-Defensiewoordvoerder Hans van Baalen vindt dat op het terrein van de te sluiten Vliegbasis Twenthe in Enschede, een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) voor vluchtgevaarlijke gedetineerden en op het terrein van de rechtbank te Almelo een extra beveiligde zittingszaal moeten worden gevestigd.

Hiermee kan de regio de klappen van het sluiten van de Vliegbasis Twenthe opvangen. De ideeën van Van Baalen staan een doorstart van de burgerluchthaven niet in de weg. In tegendeel. Qua beveiliging zou er zelfs een win-win-situatie kunnen zijn. De VVD-Tweede-Kamerfractie wijst erop dat het ministerie van Jusititie sowieso een EBI en een extra beveiligde zittingszaal in Noord-Oost-Nederland wil vestigen. De vraag is alleen waar. De Vliegbasis Twenthe en de rechtbank in Almelo zijn dan een optie. Het is natuurlijk aan de regio en de gemeentebesturen zelf om te bepalen in hoeverre deze suggesties in hun plannen passen.

Van Baalen heeft destijds, namens de VVD-Tweede-Kamerfractie, de motie-Bakker ondertekend die ondersteuning van door de sluiting van defensiefaciliteiten getroffen regio's bepleit. Hij heeft inmiddels minister Henk Kamp van Defensie en minister Sybilla Dekker van VROM als coördinerend minister voor Oost-Nederland over zijn ideeën geïnformeerd. Hans van Baalen heeft aan beide ministers gevraagd zowel zelf als via de projectgroep Fenix contact met de regio te zoeken.

8 november 2004