Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 8 november 2004


Vragen van de leden Heemskerk en Crone (beiden PvdA) aan de minister van Financiën


1. Hebt u kennisgenomen van het onderzoek van MoneyView Research rondom de Kapitaalverzekering Eigen Woning?


2. Hoe beoordeelt U de hoogte als ook grote verschillen van de verschillende kosteninhoudingen (variërend van 2,43% tot 4,38%)? Deelt U met ons dat deze markt te weinig transparant is en dat wettelijke informatieverplichtingen kunnen leiden tot betere voorlichting aan consumenten en lagere kosteninhoudingen?


3. Hoe beoordeelt U de hoogte als ook grote verschillen van de verschillende netto rendementen (variërend van 3,62% tot 5,57%)? Deelt U met ons dat deze markt te weinig transparant is en dat wettelijke informatieverplichtingen kunnen leiden tot betere voorlichting aan consumenten en betere rendementen?


4. Deelt U de conclusie van het onderzoek dat - bij een doelkapitaal van EUR 200.000 - het verschil tussen een Kapitaalverzekering Eigen Woning en een doe het zelf oplossing kan oplopen tot EUR 86.377? Vindt U met ons dat een dergelijke verschil wijst op perverse prikkels in de markt voor financiële producten? Welke maatregelen overweegt U om hier aan een einde te maken?


5. Deelt U met ons de mening dat het volstrekt ongewenst is als fiscale bevoordeling van financiële producten vrijwel volledig afgeroomd wordt door hogere kosten en dus nauwelijks meer terecht komt bij consumenten? Bent U met ons van mening dat de fiscale bevoordeling van de Kapitaalverzekering Eigen Woning afgeschaft moet worden als inderdaad blijkt dat het fiscale voordeel volledig bij financiële dienstverleners terecht komt?


6. Kunt u ons informeren over de mogelijke afroming van fiscale voordelen van de Kapitaalverzekering Eigen Woning door financiële dienstverleners? Kunt u ons informeren over de welke inkomensgroepen het meest profiteren van de fiscale voordelen van de Kapitaalverzekering Eigen Woning? Welke maatregelen overweegt U om er voor te zorgen dat alle consumenten zo veel mogelijk kunnen profiteren van deze fiscale voordelen?


7. Wilt U deze vragen beantwoorden vóór de behandeling van het Belastingplan 2005?


Parool, 30-10-2004