Gemeente Roggel en Neer

08/11/2004
Voorlichtingsavond herinrichting Roggelse beek druk bezocht

De voorlichtingsavond over de herinrichting van de Roggelse beek die 28 oktober in Roggel werd gehouden is druk bezocht. Ruim 80 mensen luisterden in gemeenschapshuis La Rochelle aandachtig naar de plannen van Waterschap Peel en Maasvallei en de gemeente Roggel en Neer om de rechte beek slingerend te maken. Zo wordt het een beek waarvan mensen echt kunnen genieten.

Tijdens de bijeenkomst gaf projectleider Tom Heijligers van het waterschap een toelichting op de plannen. Straks zullen er langs de slingerende beek weer groenstroken te zien zijn, bankjes voor wandelaars en een natuurvijver. Wandelaars kunnen zo optimaal genieten van de nieuwe natuur in het dorp. Er wordt een lange, transparante wandelbrug aangebracht, zodat de beek op die plek niet langer een barrière vormt. Ook de stuw bij de Brugstraat zal verdwijnen, zodat er bij hoge afvoeren een einde komt aan de huidige wateroverlast in kruipruimtes van omwonenden.

Betonwanden
Veel mensen waren zichtbaar enthousiast over de plannen en kwamen met ideeën voor verbetering. Enkele vragen werden gesteld over de aanwezige betonwanden langs de beek, ter hoogte van de Markt/Dorpstraat. Veel bewoners zouden graag zien dat de problemen rond de wanden die mogelijk op termijn te ver over gaan hellen worden meegenomen in de plannen rond de herinrichting van de beek. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Waterschap Peel en Maasvallei en de gemeente willen eerst onderzoeken wat er precies met de wanden aan de hand is. Beide organisaties vinden het namelijk niet verstandig om de wanden nu al onder handen te nemen (bijvoorbeeld door er een nieuwe muur voor te plaatsen) als nog niet bekend is hoe met de stabiliteit van de wand is gesteld.

Bomenkap

Behalve over de betonnen wanden werden er ook veel vragen gesteld over de uitvoering van het herinrichtingsproject. Om de beek de ruimte te kunnen geven (zodat de beek weer kan slingeren) moeten er helaas een aantal bomen gekapt worden. Het waterschap probeert om dit aantal tot een minimum te beperken en waar mogelijk bomen te sparen (bijvoorbeeld de karakteristieke bomen bij het gemeentehuis). Bekeken wordt of het mogelijk is om bomen die echt moeten verdwijnen een andere plek te geven.

Reageren
Het plan voor de herinrichting van de Roggelse beek ligt op dit moment ter inzage in het gemeentehuis en bij het kantoor van het waterschap in Blerick. Mensen die willen reageren op het plan kunnen dit nog doen tot 10 november aanstaande, zodat het waterschap de reacties kan verwerken in het plan. Suggesties en ideeën zijn van harte welkom! Als het plan vervolgens wordt goedgekeurd door het algemeen bestuur van het waterschap (naar verwachting gebeurt dit in december aanstaande), kan de eerste schop rond maart volgend jaar de grond in!

Meer informatie kunt u verkrijgen bij het waterschap Peel en Maasvallei via telefoonnummer 077 - 3891111 of www.wpm.nl. Ook kunt u contact opnemen met het hoofd gemeentewerken van de gemeente Roggel en Neer, Rob Verhoossel via telefoonnummer 0475 - 499569 of via mail: r.verhoossel@roggel-en-neer.nl