Gemeente Goes

Persbericht

Uitvoering baggerplan start

Dinsdag 2 november starten de gemeente Goes en waterschap Zeeuwse Eilanden met de eerste fase van de werkzaamheden in het kader van een gezamenlijk opgesteld baggerplan dat ruim vier jaar in beslag zal nemen. De totale hoeveelheid te verwerken baggerspecie is berekend op ruim 100.000 kubieke meter. Een deel van de specie wordt ontwaterd en opgeslagen in een nieuw aan te leggen tijdelijk baggerspeciedepot. Normaal baggert de gemeente sloten/vijvers om de twaalf jaar en het waterschap om de acht jaar. In enkele wateren is echter achterstallig onderhoud ontstaan omdat duidelijke afspraken tussen waterschap en gemeente ontbraken. Omdat dit landelijk gezien een groot probleem was heeft de Rijksoverheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Om optimaal te profiteren van de subsidiemogelijkheden en zo snel mogelijk het achterstallig onderhoud uit te voeren hebben de gemeente en het waterschap een gezamenlijk plan gemaakt om al het baggerwerk in vier jaar uit te voeren. De totale kosten van het project zijn geraamd op 3.400.000,-. De gemeente en het Waterschap kregen hiervoor, zoals eerder bekendgemaakt, een rijkssubsidie van ruim 1.122.000

Planning

* Volgende week wordt begonnen met de aanleg van een depot om baggerspecie te ontwateren en tijdelijk op te slaan. Dit depot komt op Industrieterrein De Poel II. Afhankelijk van de kwaliteit kan baggerspecie op diverse manieren worden verwerkt. Voor het baggerplan zijn alle werklocaties bemonsterd en ingedeeld.Tevens is gekeken waar verantwoord en tegen de laagste kosten baggerspecie kan worden verwerkt. In sommige gevallen is daarom gekozen om baggerspecie "op de kant" te verwerken. Dit betekent dat de uitkomende specie langs de kant van de waterpartij wordt gedeponeerd. Wanneer de baggerspecie enigszins is opgedroogd en gerijpt (ingedikt) zal deze in de bebouwde kom worden verwerkt op het bestaande maaiveld en eventueel ingezaaid met graszaad. Voor landbouwpercelen geldt de ontvangst- en spreidingsplicht volgens de waterschapswet. Deze bewerking kan alleen met relatief schone baggerspecie en er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn. Overige baggerspecie zal worden afgevoerd naar het nieuw aan te leggen gemeentelijk baggerspeciedepot of een voorziening elders. Sterk verontreinigde baggerspecie wordt naar een speciale bestemming buiten de gemeentegrenzen afgevoerd.

* De werkzaamheden van de eerste fase zullen naar verwachting eind februari 2005 afgerond zijn.

* Volgende week wordt eveneens gestart met het baggeren. Locaties waarbij de specie op de kant kan worden verwerkt, zijn hierbij het eerst aan de beurt.

* Globaal overzicht planning:

Eerste fase, start november 2004, eind februari 2005. Locaties: 's-Heer Arendskerke, 's-Heer

Hendrikskinderen, Eindewege, Goese Polder en Goes-Oost. Aanleg baggerspeciedepot.

Tweede fase, start september 2005, eind februari 2006. Locaties: Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge, Goes-Zuid.

Derde fase, start september 2006, eind februari 2007. Locaties: Kloetinge, Goes-Zuidoost.

Vierde fase, start september 2007, eind februari 2008. Locaties: Kattendijke, Noordhoek en de Poel.

Sloten en vijvers die recentelijk zijn gebaggerd (vanaf 2000) zijn niet in het baggerplan opgenomen.

Waarom baggeren?
Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger uit gevallen blad en plantenresten. Deze laag wordt steeds dikker met als gevolg dat het water ondieper wordt. Om dit te voorkomen moeten de waterlopen regelmatig worden gebaggerd. Er zijn twee belangrijke redenen om te baggeren:

Waterkwantiteit (het bevorderen van de doorstroming van water) Sloten en andere wateren voeren water aan in droge perioden. En andersom, bij hevige regenval voert de sloot het overtollige water af. De afvoer van water wordt belemmerd door bagger. Een ondiepe sloot kan minder water afvoeren, wat tot wateroverlast kan leiden.

Waterkwaliteit (het bevorderen van het watermilieu) Ook het watermilieu heeft baat bij baggeren. In een ondiep water kan een kleine laag water bij warm weer slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof opnemen. Vissterfte en stank kunnen het gevolg zijn. Maar ook bij vorst kan een ondiepe sloot voor problemen zorgen. Als het water bevriest, is het belangrijk dat er onder de ijslaag nog een bepaalde hoeveelheid water aanwezig is voor de vissen om te overwinteren. Door baggeren verbetert de leefomgeving voor planten en dieren.