Gemeente Grave

Burgerinitiatief vergroot invloed van burgers

De gemeenteraad van Grave stelde onlangs de Verordening Burgerinitiatief vast. Daarmee ontstaat er voor (groepen) burgers de mogelijkheid om bij de gemeenteraad een gemotiveerd raadsvoorstel in te dienen. De gemeenteraad wil met het Burgerinitiatief de burgers actief bij het besturen van de gemeente betrekken. Ook hoopt de gemeenteraad dichter bij de burgers te komen staan.

Meedoen
Burgers hebben al verschillende mogelijkheden om mee te doen in politieke besluitvormingsprocessen. Bijvoorbeeld via inspraakprocedures, via het spreekrecht tijdens commissie- en raadsvergaderingen of door het meepraten tijdens het overleg bij fractievergaderingen. Wilt u de mogelijkheden eens op een rij zien, klik dan hier.

Burgerinitiatief
Met het Burgerinitiatief is een nieuwe mogelijkheid ontstaan om mee te denken en te sturen met de gemeenteraad. Wat kunt u nu zoal doen met dit Burgerinitiatief? Enkele voorbeelden van een Burgerinitiatiefvoorstel zijn: - het voorstel om subsidie te verstrekken voor een bepaalde activiteit, - het voorstel om in een bepaalde wijk meer speelvoorzieningen te plaatsen, - het voorstel om geld beschikbaar te stellen voor het opknappen van een plein of straat.

Spelregels
Met het Burgerinitiatief kunnen burgers dus zelf een voorstel agenderen voor de raadsvergadering. De raad moet vervolgens over dat voorstel vergaderen en er een besluit over nemen. Bij het indienen van een voorstel gelden enkele "spelregels". In het kort komen die regels op het volgende neer:
Voor het indienen van een Burgerinitiatiefvoorstel moet gebruik worden gemaakt van het formulier "Verzoek Burgerinitiatiefvoorstel". Dit formulier is te verkijgen bij de griffier. Het formulier is ook te downloaden via deze website.
Een Burgerinitiatiefvoorstel moet door minstens 25 bevoegde personen worden ondersteund. Dat moet blijken uit hun handtekeningen en de persoonsgegevens op het formulier "Verzoek Burgerinitiatiefvoorstel". Het indienen of ondersteunen van een Burgerinitiatiefvoorstel mag door iedereen die mag deelnemen aan de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Grave. Ook inwoners van Grave van 14 tot en met 17 jaar en die, behalve hun leeftijd, de leden van de gemeenteraad mogen kiezen, kunnen een voorstel indienen of ondersteunen. Over onderwerpen waar de raad niet over gaat kan geen Burgerinitiatiefvoorstel worden ingediend. Dat geldt ook voor onderwerpen waarover een inspraakprocedure, voorbereidingsprocedure, bezwarenprocedure of beroepsprocedure loopt, of waarover de raad tijdens de lopende raadsperiode al een besluit heeft genomen. Ook vragen over het gemeentelijk beleid of een klacht in de zin van de Algemene wet bestuursrecht over een gedraging van het gemeentebestuur kunnen niet via een Burgerinitiatiefvoorstel aan de orde worden gesteld. Evenmin voorstellen op het gebied van de gemeentebegroting of gemeentelijke belastingen
Burgerinitiatiefvoorstellen worden, mits minimaal 14 dagen voor de raadsvergadering ingediend, op de agenda van die raadsvergadering geplaatst. In die vergadering is aan de orde of het Burgerinitiatiefvoorstel voldoet aan de eisen. Als dat het geval is wordt het vervolgens op de agenda van de daaropvolgende raadsvergadering geplaatst. Op dat moment wordt het voorstel door de raad inhoudelijk besproken. De indiener krijgt als hij of zij dat wil, 15 minuten gelegenheid zijn voorstel mondeling toe te lichten. Nadat de raad een besluit heeft genomen over het voorstel wordt dat besluit bekend gemaakt en wordt er mededeling van gedaan aan de indiener van het voorstel.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de griffier, de heer J. Roelofs. U kunt hem bellen (0486 - 477259) of e-mailen (jos.roelofs@grave.nl). U kunt ook even bij hem langs gaan in het stadhuis (vooraf even bellen).