Alarmnummers blijven ongewijzigd

Meldkamer ambulance, brandweer en Ghor betrekken nieuw pand

De meldkamer van de brandweer, de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) werken vanaf 9 november vanuit het nieuwe pand aan de Rooseveltstraat in Leiden. Er wordt dan tevens het nieuwe communicatiesysteem C2000 in gebruik genomen. De politie sluit in maart 2005 aan.

Onder verantwoordelijkheid van de regionale besturen is, aangrenzend aan de brandweergarage aan de Rooseveltstraat in Leiden, een nieuwe gemeenschappelijke meldkamer gebouwd voor politie, brandweer en ambulancevervoer. Hierdoor kan de service en hulpverlening aan de inwoners van Hollands Midden nog beter worden gecoördineerd en zullen grootschalige incidenten nog beter kunnen worden afgehandeld. De alarmnummers blijven overigens ongewijzigd.

18 werkplekken De meldkamerruimte heeft 18 werkplekken die op uniforme wijze zijn ingericht met mobilofoon, telefoniebediening en informatiesystemen. Hierdoor is er een maximale flexibiliteit tussen de drie hulpverleningsdiensten, afhankelijk van het soort incident en de discipline die de grootste inzet heeft. Met de ingebruikneming van het pand aan de Rooseveltstraat verdwijnt de meldkamer in de brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan. De meldkamer van Politie Hollands Midden, nu gehuisvest in Leiderdorp, verhuist in maart 2005 eveneens naar de nieuwe meldkamer in Leiden.

Regionaal Coördinatie Centrum In het nieuwe pand is ook een voorziening gemaakt voor het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC). Het RCC kent drie belangrijke ruimten: de vergaderruimte voor het regionale beleidsteam (RBT), de werkruimte voor het regionaal operationeel team (ROT) en een calamiteitenmeldkamer. Daarnaast heeft elke dienst een actieruimte.

GHOR Het nieuwe gebouw huisvest ook de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Deze instelling vervult naast politie, brandweer en gemeenten een belangrijke plaats in de rampenbestrijding. De GHOR is in Hollands Midden sinds 2000 actief en is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de geneeskundige hulpverlening bij grootschalige incidenten. De GHOR werkt hierbij nauw samen met particuliere of overheidsorganisaties, waaronder de GGD-en Midden Holland en Zuid Holland Noord, ziekenhuizen, het Traumacentrum West-Nederland, de Regionale Ambulance Voorziening, Centrale Post Ambulancevervoer en het Nederlandse Rode Kruis. De GHOR Hollands Midden laat deze diensten met elkaar samenwerken alsof het één organisatie is. Ze doen dit door de rampenbestrijding op geneeskundig gebied goed te organiseren.

De officiële opening vindt plaats in week 15 van 2005. De exacte datum wordt nog bepaald en aan u bekendgemaakt. U wordt t.z.t. uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn en het pand te bezichtigen.

Met reakties op en vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot: de projectleider GMK Hollands Midden, Mw. Drs. Roelie van Opijnen, bereikbaar onder telefoonnummer: 06-46243701.

---- --