DORKAS HULP NEDERLAND

Dorcas houdt succesvolle negende nationale voedselactie


Nederlandse voedselpakketten naar Beslan

ANDIJK - De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland kan, op basis van de eerste inventarisatie, dit jaar rond de 47.000 voedselpakketten naar Oost-Europa en zuidelijk Afrika versturen. Dat is de opbrengst van de negende Nationale Voedselactie, die in de week van 31 oktober tot en met 7 november werd gehouden. Het voedsel is bestemd voor de allerarmsten in onder meer Moldavië, Roemenië, Albanië, Kosovo, Oekraïne en Lesotho. Ook gaat een deel van de pakketten naar de slachtoffers van de gijzeling in Beslan, Rusland. Overigens groeide de actie ook dit jaar in omvang. Werd de inzameling vorig jaar in ongeveer 360 kerken en 530 supermarkten gehouden, dit jaar namen er 379 kerken en 548 winkels aan de actie deel. Het aantal plaatselijke coördinatoren groeide van 300 tot 313. In 2004 werden er 46.000 voedselpakketten ingezameld.

Er zijn dit jaar zo'n 8.000 rugzakken gevuld met schriften, pennen en ander schoolmateriaal, verzameld tijdens de rugzakactie Kids4kids, eveneens bestemd voor kinderen in Oost-Europa en zuidelijk Afrika.

78.000 kilometer
Ongeveer 20.000 van de ingezamelde voedselpakketten worden nog dit jaar met vrachtwagens naar Oost-Europa vervoerd, zodat de partnerorganisatie ze nog voor de kerstdagen aan de allerarmsten kunnen uitreiken. Gezamenlijk zullen de trucks die hiervoor worden ingezet de komende anderhalve maand ruim 78.000 kilometer afleggen. Naast de pakketten behoren kleding en dekens tot de standaardlading.

Ontvangers
Het voedsel gaat naar de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Roemenië, Rusland, Kosovo, Bosnië, Oekraïne en Noord-Ossetië, waarbij Dorcas samen met de lokale partners de distributie verzorgt. Omdat de lokale partners bij de mensen thuis komen en een administratie bijhouden, is Dorcas ervan verzekerd dat de hulp daar terecht komt waar deze hard nodig is. Een deel van de voedselpakketten wordt ingezet in het traumabegeleidingsproject dat Dorcas'partnerorganisatie NOMCC is begonnen onder de slachtoffers van de recente gijzeling in Beslan, Noord-Ossetië. Het meerjarige programma bestaat uit het trainen van lokale psychologen en sociaal werkers, het uitvoeren van traumabegeleiding onder volwassenen en kinderen en het verstrekken van materiële hulp in de vorm van medicijnen, voedsel en schoolspullen.

Zinvol
De kloof tussen arm en rijk wordt in Oost-Europa steeds groter. Een deel van de bevolking profiteert niet van de groeiende welvaart en leeft onder de armoedegrens. De prijzen van levensmiddelen naderen in Oost-Europa steeds meer het Europees prijsniveau. Vaak moeten bejaarden, weduwen of werkelozen rondkomen van een mager pensioen of uitkering. Bijstand van regeringswege is over het algemeen volstrekt ontoereikend of wordt niet uitbetaald. Voor deze groep is het financieel niet of nauwelijks mogelijk om in lokale supermarkten boodschappen te kopen. Door het uitdelen van voedselpakketten wil Dorcas deze mensen in de winterperiode helpen. Ze ervaren het pakket als een bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden.

Douane
De Nationale Voedselactie is gebaseerd op de rechtstreekse vraag uit Oost-Europa om hulpgoederen in te zamelen en te versturen volgens de regels die daarvoor gelden. Juist deze buitenlandse vraag om hulpgoederen maakt het Dorcas mogelijk de benodigde formaliteiten in orde te maken en een probleemloze invoer en distributie te waarborgen.

Giften voor de distributiekosten zijn van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 222 van Dorcas Hulp Nederland, o.v.v. Nationale Voedselactie 2004.