Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlanders in subtop op WK Jeugd

Na vijf ronden op het WK Jeugd op Kreta hebben de Nederlandse deelnemers allemaal nog uitzicht op een goede klassering. Al onze talenten hebben vijftig procent of meer. Koploper in onze delegatie is Vincent Rothuis die bij de jeugd t/m 14 jaar met 4 uit 5 bovenin meedoet.
In de vijfde ronde bedroeg de totaalscore 6,5 uit 12. Daarbij moet aangetekend worden dat in deze ronde maar liefst 11 van de 12 Nederlanders wit hadden. De zesde ronde vandaag wordt dus een 'zwartronde'. Het zal knokken worden om de mooie klasseringen te verdedigen!
Na de zesde ronde volgt een rustdag.

Vincent Rothuis

De scores na vijf ronden: op 4 uit 5 Vincent Rothuis; op 3,5 uit 5 Daniël Stellwagen, Daan Brandenburg, Wouter Spoelman en Jeanine de Cloet; op 3 uit 5 Anne Haast, Robin van Kampen en Roeland Pruijssers en op 2,5 uit 5 Bianca Muhren, Leonore Braggaar, Biaina Geragousian en Jonathan Tan.
Het weer op Kreta lijkt inmiddels een stuk opgeknapt te zijn en ter voorbereiding wordt er gezwommen onder de stralende zon.

Op de site www.jeugdteam.nl/Toernooi/ wordt het WK Jeugd op de voet gevolgd met verslagen uit Kreta, aanmoedigingen in het gastenboek en partijen van onze deelnemers.
Op de toernooisite is eveneens zeer veel informatie te vinden. Hier zijn ook dagelijks live partijen te volgen.


---

tweede nul in dit seizoen trakteerde.

Wiersma (l) tegen Saltaev

In een eindspel met pluspion vlocht hij bij de stand 5-4 opeens matwendingen in de stelling, die niet meer afdoende beantwoord konden worden. Eerder had Amstelveen op voorsprong gestaan dankzij soepele overwinningen van Matthew Tan en Henk Schmitz. De laatste heeft zich ondanks een betrekkelijk lage rating via de interne competitie een basisplaats in het eerste tiental verworven.
Ruime overwinning Apeldoorn op Bloemendaal (KNSB 1A) Homburg Apeldoorn te sterk voor Bloemendaal (KNSB 1A) DSC verliest van Eindhoven (KNSB 1B)
Oegstgeest en Middelburg in evenwicht (KNSB 2C) Zonnetje gaat schijnen voor ASV (KNSB 2D)
ASV 2 veel te sterk voor WSG (KNSB 3B)
Oegstgeest 2 haalt nuttig matchpunt tegen Philidor (KNSB 3E) Bloemendaal 2 redt slechts de eer tegen AAS (KNSB 3E) AAS wint ook derde wedstrijd (KNSB 3E)
DSC 2 speelt gelijk tegen Venlo (KNSB 3G)

Bloemendaal Homburg Apeldoorn 2-8

Na een ruime overwinning op Bloemendaal gaat het eerste team van Homburg Apeldoorn nog steeds aan kop in de eerste klasse a.

Het eerste punt kwam op naam van onze topscorer Sipke Ernst. Zijn jonge tegenstander kende veel zetten theorie van de Noteboom variant, maar stond toen wel verloren. Dit werd gevolgd door een rechtlijnige winstpartij van Freddie v/d Elburg. In een Leningrader was en bleef het witte paard op h3 in de problemen.

Dirk Sebastian verving Roeland Pruijssers, die momenteel Nederland vertegenwoordigt op het WK in Kreta. De in Nederland onbekende Hamburger is net als Sipke, Lucien, Alexander Naumann en ondergetekende geboren in 1979 en heeft een fide rating van 2371 en een IM norm achter zijn naam staan. Hij speelt vrijwel nooit (toernooien), maar is als invaller natuurlijk handig om achter de hand te hebben. De Caro-Kann van Rob Duijn werd met 21.d5! hard aangepakt en niet lang daarna volgde het punt. Ook sterk was 15.d5! in mijn eigen partij, waarna het pleit eigenlijk reeds beslecht was. Eindelijk weer eens een vol punt, ik was bijna vergeten hoe dat voelt. Alexander Kabatianski. verkreeg met zwart al snel een licht overwicht tegen een soort witte Leeuw. Een misrekening kostte de witspeler een pion en de partij. Alexander Naumann leek nog even de controle te verliezen tegen Lex Jongsma, maar uiteindelijk belandde het punt toch aan Apeldoornse zijde.

Bloemendaal deed nog wat terug in de persoon van Gerard Rill, die Manuel Bosboom in een 6.Lg5 Najdorf van meet af aan onder druk had en het netjes uittikte. Erik Schoehuijs speelde een keurige partij tegen Lucien van Beek, maar laatstgenoemde wist de boel uiteindelijk nog net bij elkaar te houden en de remise veilig te stellen. Marc Jonker tenslotte was met een puike partij bezig tegen Jan Peter van Zandwijk. Toen hij echter een prettige plus verzuimde vast te houden, sloeg de balans volledig door naar de andere kant, maar toen ook wit zijn kans miste, was de remise een feit. Een mazzeltje had Arthur v/d Oudeweetering, die in bedenkelijke stelling het volle punt cadeau kreeg van Benjamin Go.

Voor Bloemendaal staat in de vierde ronde een kritieke wedstrijd tegen Amstelveen 2 op het programma. Homburg Apeldoorn ligt op koers en speelt de volgende ronde tegen Unitas uit Groningen.

Voor het naspelen van de partijen: klik hier.


1. W. Roggeveen S. Ernst 0-1

2. J. Burggraaf A. Kabatianski 0-1

3. L. Jongsma A. Naumann 0-1

4. G. Rill M. Bosboom 1-0

5. B. Go A. v/d Oudeweetering 0-1

6. E. Schoehuijs L. van Beek ½-½

7. J. Bakker M. van Delft 0-1

8. J.P. van Zandwijk M. Jonker ½-½

9. R. Duijn D. Sebastian 0-1

10. T. Sneeuw F. v/d Elburg 0-1