Gemeente Tilburg

8-11-2004
Beeld Sociale Zaken Tilburg positief in vergelijkend onderzoek met andere steden

Sociale Zaken Tilburg komt positief naar voren in een vergelijkend onderzoek onder de sociale diensten in Nederland. Alleen Amsterdam en Arnhem deden het iets beter. Ook zijn de klanten van Sociale Zaken in Tilburg zeer tevreden en is de doorlooptijd voor uitkeringsaanvraag vergeleken met de andere steden relatief laag.

Wethouder Mevis: 'We hebben de afgelopen jaren in veel opzichten gewerkt aan verbetering van kwaliteit van de klantencontacten. Ik ben blij dat dit voor het overgrote deel van de klanten ook merkbaar is en dat ze daar tevreden over zijn.'

In het onderzoek worden de prestaties van Tilburg vergeleken met die van Amsterdam, Arnhem, Breda, Dordrecht, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Den Bosch en Utrecht. De gegevens hebben betrekking op de periode januari tot en met juni 2004.

Het percentage gegronde bezwaarschriften is met 30,8% zo'n 3% hoger dan het gemiddelde. Dit is hetzelfde niveau als in 2003. Belangrijke oorzaak van het relatief hoge aantal bezwaarschriften is de strengere aanpak (de poortwachterfunctie) in Tilburg. Daarnaast heeft een aantal mensen in het kader van de invoering van de langdurigheidtoeslag ten onrechte een verkeerde brief ontvangen. Dit resulteert in een incidentele stijging van het aantal bezwaarschriften bijzondere bijstand.

De uitkeringskosten per klant liggen met 13076,- op het gemiddelde niveau. De uitgaven aan bijzondere bijstand zijn met 530,- per huishouden met een laag inkomen (105% minimumloon) relatief hoog; het gemiddelde ligt op circa 400,-.
Bij de uitvoering bedragen de kosten per klant 1673,- , waarmee Tilburg ook in de middenmoot zit.

Ontwikkeling uitkeringsbestand
Het klantenbestand nam over de 1e helft van 2004 iets toe. Eind juni had Tilburg 5043 klanten, vergeleken met januari van dit jaar is dat een stijging van 0,59%.
De doelstelling van de WWB over 2004 is een maximale stijging van het uitkeringsbestand met 4,2 %. Tot en met oktober is het Tilburgse bestand gedaald met 3,1 % (166 uitkeringen). Op jaarbasis komt dit voor 2004 op circa 3.8 %.
Landelijk bedraagt de stijging voor het hele jaar 2004 naar verwachting 1 %.