Gemeente Utrecht

Gemeenteraad start website burgerinitiatief

Met ingang van vandaag kunnen de inwoners van Utrecht op een speciale pagina van de gemeentelijke website informatie vinden over het aanvragen van een burgerinitiatief. De website (www. utrecht.nl/burgerinitiatief) biedt een handleiding over de wijze waarop, over welke onderwerpen en waar een burgerinitiatief kan worden ingediend.

Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad de Verordening op het Burgerinitiatief vast. Naast het Leefbaarheidsbudget, het Recht van Initiatief en het Correctief Referendum is het Burgerinitiatief één van de instrumenten waarmee de burgers van Utrecht een voorstel voor verbetering of verandering in hun buurt, wijk of stad kunnen voorstellen. De meerwaarde van het burgerinitiatief is dat burgers rechtstreeks een door henzelf geformuleerd voorstel op de agenda van de gemeenteraad kunnen zetten, met de garantie dat dit voorstel binnen een bepaalde termijn wordt besproken. De indieners van het burgerinitiatief spelen bovendien een actieve rol bij de bespreking in de gemeenteraad en kunnen zich op deze manier meer betrokken voelen bij het stadsbestuur. Bij het burgerinitiatief gaat het niet alleen om concrete plannen voor buurt of wijk, maar ook om voorstellen voor de hele stad en het gemeentelijk beleid. Bij een voorstel voor straat of buurt moeten 250 kiesgerechtigde inwoners het voorstel ondersteunen, voor een wijkvoorstel 1000 inwoners en voor een voorstel dat de gehele stad aangaat 2.500 inwoners. Er is geen maximaal budget per voorstel vastgesteld; als de gemeenteraad het voorstel goedkeurt wordt het uitgevoerd. Een burgerinitiatief moet worden ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, waarna de indieners binnen twee weken uitsluitsel krijgen of het burgerinitiatief in behandeling wordt genomen.

Meer over het Burgerinitiatief kunt u vinden op
www.utrecht.nl/burgerinitiatief.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Smits, griffier, telefoon 030 - 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

Utrecht, 8 november 2004

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster
secretaresse
Griffie Gemeenteraad Utrecht
kamer 1.07
tel: 030-2861069
fax: 030-2861518
m.trooster@utrecht.nl