Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 8-11-2004

Ross-van Dorp richt aandacht in 2005 op sportblessures

Staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp (VWS) gaat in 2005 extra aandacht richten op blessurepreventie. Ze zal de campagne `Verantwoord sporten', gericht op sporters, trainers en verenigingen, financieren en zal verder investeren in het registreren van blessures. Namens Ross heeft Paul Huijts plv., secretaris-generaal, dit aangegeven tijdens de presentatie van het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2002-2003, dat TNO in opdracht van VWS heeft uitgevoerd.

In dat rapport kwam naar voren dat steeds meer Nederlanders gaan bewegen en dat het aantal inactieve mensen afneemt. Het aantal sportblessures is de afgelopen jaren met zo'n 20% gedaald, omdat Nederlanders minder frequent sporten. Nieuw is dat in het trendrapport is onderzocht hoeveel mensen op een willekeurige dag niet kunnen sporten door een blessure. TNO geeft aan dat er dagelijks een half miljoen mensen niet kunnen sporten vanwege blessureleed. Ruim 20.000 mensen moeten hierdoor verzuimen op hun werk. Ross wil vervolgens meer op blessurepreventie en -behandeling in te willen zetten. `Via de campagne 'Verantwoord sporten' worden sporters, trainers en verenigingen geïnformeerd over hoe ze blessures kunnen voorkomen en hoe blessures behandeld moeten worden. Ik zal ook blijven investeren in registratiesystemen voor blessures. Sportbonden hebben namelijk aangegeven grote behoefte te hebben aan voldoende informatie over het ontstaan en voorkomen van blessures. Dat doe ik via de `Ongevallen en Bewegen in Nederland'-monitor en via een systeem dat door TNO is ontwikkeld. Met dat systeem kunnen verenigingen zelf hun blessures bijhouden en feedback krijgen over hoe ze die blessures in de toekomst kunnen voorkomen', aldus Huijts namens de staatssecretaris.

Ross gaat er van uit dat het aantal mensen dat voldoende beweegt in de toekomst nog omhoog moet. Dit blijkt uit een onderzoek in het kader van de Flash!-campagne, die laat zien dat 50 procent van de Nederlanders voornemens is meer te gaan bewegen. Dat was voor de campagne 35 procent. `Er valt nog een hoop te winnen. Ondanks de toename, beweegt pas de helft van de Nederlanders voldoende. Dat moet omhoog!'