Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Barendrecht 2e in onderzoek naar economische prestaties

BARENDRECHT (8 november 2004) - Barendrecht is als het gaat om de economische prestaties de op een na beste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het blad Elsevier en Bureau Louter. De Gemeente Haarlemmermeer is - vooral dankzij Schiphol - al jarenlang de onbetwiste nummer één, terwijl Barendrecht de afgelopen vijf jaar is opgeklommen van de 49e naar de tweede positie op de lijst. Den Bosch staat derde en Rotterdam bijvoorbeeld 22e.

Gemeenten ontlenen hun plaats op de ranglijst puur aan de economische prestaties. Ze zijn beoordeeld op ruim veertig punten, zoals de werkgelegenheid en groei van het aantal arbeidsplaatsen, het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de arbeidsproductiviteit en de toegevoegde waarde (dat is de opbrengst van alle arbeid, na aftrek van belastingen en bijvoorbeeld kosten voor personeel en huisvesting). Ook is het aanbod van bedrijventerreinen, de kantoorruimte en leegstand meegewogen.

Snel groeiende werkgemeente
Elsevier noemt Barendrecht als nummer twee 'op het eerste gezicht ronduit verrassend'. Verder wordt Barendrecht getypeerd als een 'snel groeiende werkgemeente'. ,,Bovendien is geen gemeente meer dan Barendrecht bedolven onder de bouwactiviteiten als gevolg van landelijke plannen. Zoals woningbouw in een Vinex-wijk. En in de naaste toekomst zullen ook de Hogesnelheidstreinen (HSL) en de goederentreinen van de Betuwelijn over het grondgebied daveren. Barendrecht herbergt maar liefst negen bedrijventerreinen. Door de economische prestaties van de onderzochte gemeenten af te zetten tegen het inwonertal, zijn ze van groot tot klein vergelijkbaar'', aldus Elsevier.

Vierde in Top 100 Nederlandse zakensteden
In september van dit jaar scoorde Barendrecht ook al goed in de top 100 van beste Nederlandse zakensteden. Barendrecht eindigde in die ranglijst als vierde, vlak achter Aalsmeer, Goes en Oldenzaal. Deze top 100 is gebaseerd op een gemiddelde score van alle ondernemingen binnen een gemeente op het gebied van winstgevendheid, winstontwikkeling, financiële soliditeit, betalingsgedrag en het aantal nieuwe bedrijven. De top 100 zakensteden is een jaarlijkse ranglijst die wordt samengesteld door zakenblad Bizz, internetplatform Zibb.nl en handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet.

Zeer content
Burgemeester M.Th. van de Wouw, die in Barendrecht ook de portefeuille economische zaken beheert, is zeer content met de uitkomsten van beide onderzoeken. ,,De rapporten zijn voor ons het bewijs dat het beleid werkt. Op economisch gebied timmeren we flink aan de weg en het is goed om te zien dat ons werk niet onopgemerkt blijft. De statistische feiten leveren het bewijs. In Barendrecht zijn ongeveer 1.350 kleine en grote bedrijven actief, die samen goed zijn voor meer dan 14.000 arbeidsplaatsen. En dat is zeker iets om trots op te zijn.''

Noot voor de pers,