Anti Racisme Informatie Centrum

Meldpunt Discriminatie Internet: toename oproepen tot geweld

Volgens het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) verslechtert 'de sfeer op internet in snel tempo'. Het MDI bracht een persbericht uit, waaruit onderstaande citaten afkomstig zijn:

Persbericht MDI, 8 November 2004

"De Sfeer op Internet verslechtert in snel tempo. Bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kwamen de afgelopen dagen honderden meldingen binnen over sites waar de moord op Theo van Gogh wordt toegejuicht en Jihad wordt gepredikt. Tegelijkertijd zien wij veel minder meldingen over oproepen tot geweld tegen moslims en Marokkanen, terwijl dat soort uitingen momenteel op Internet in een veel hoger volume worden geplaatst."

"Op weblogs, webfora en websites van extreemrechts maar ook op 'normale' sites zijn opruiing en oproepen tot geweld aan de orde van de dag. De sfeer is in hoge mate verslechterd."

"Wij roepen eigenaren van weblogs, webfora en websites, van welke signatuur dan ook, op om nadrukkelijk te modereren en zaken die over de schreef gaan zoals oproepen tot moord of geweld te verwijderen. Internetgebruikers kunnen zelf ook actie ondernemen, bijvoorbeeld door op discussie sites e.d. weerwoord te geven tegen oproepen tot geweld en discriminatie, gericht tegen wie dan ook."