Kinderpostzegelactie 2004 brengt 8,3 miljoen euro op

Leiden, 8 november 2004 - De Kinderpostzegelactie 2004 heeft nagenoeg hetzelfde opgebracht als de actie van vorig jaar. Werd er in 2003 8,5 miljoen euro opgehaald, dit jaar liep de teller tot 8,3 miljoen euro. Dat maakten de Stichting Kinderpostzegels Nederland en TPG Post bekend tijdens een feestelijke uitgiftebijeenkomst in het Olympisch Stadion.

Tijdens de bijeenkomst overhandigde Peter Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van TPG, het eerste velletje kinderpostzegels aan Olympisch sporter Kenny van Weeghel. Tijdens de laatste Paralympics won Van Weeghel drie medailles in het wheelen. De komende weken gaan de kinderen uit groep 7 en 8 de eerder bestelde zegels en kaarten huis aan huis afleveren.

De keuze voor het Olympisch Stadion komt voort uit het thema van dit jaar: 'Lekker Gezond'. Voor veel kinderen is een gezond leven geen vanzelfsprekendheid. De Stichting Kinderpostzegels steunt daarom projecten voor kinderen die slachtoffer zijn van geweld, discriminatie of armoede, voor kinderen die gehandicapt of ernstig ziek zijn. Het thema komt terug in de zegels die 'sportief' en gezond fruit afbeelden. Om het publiek te laten zien waar hun geld naartoe gaat, is de website van de Stichting Kinderpostzegels vernieuwd en toegankelijker gemaakt.

Leerlingen van Mytylschool 'de Piramide' uit Den Haag en kinderen van de Kinderwinkel uit de Haagse Moerwijk onthulden het bedrag. De Piramide is een school voor kinderen met een lichamelijke beperking, de Kinderwinkel organiseert activiteiten voor kinderen uit een achterstandssituatie. De kinderen gooiden ballen op een doel gevuld met heliumballonnen, waarachter de nieuwe kinderpostzegels schuilgingen. Vervolgens hopten 7 kinderen op skippyballen richting het doel en gingen op een rijtje staan. De cijfers op de skippyballen vormden de opbrengst van de Kinderpostzegelactie 2004. De kinderen werden bijgestaan door Kenny van Weeghel en de ontwerpers van de postzegels, Ping Pong design uit Rotterdam.

De eerste Kinderpostzegelactie vond plaats in 1948, naar een idee van een onderwijzer uit het Noord-Hollandse Waarder. De eerste kinderpostzegels dateren echter al van 1924. Nederland is daarmee het tweede land ter wereld dat een speciale toeslag op postzegels invoerde om het 'misdeelde kind' te helpen. Alleen Zwitserland was eerder.
---


Noot voor de redactie (