Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 104, 8 november 2004

'Economie en Beleid': opleiding rond duurzaam gebruik van ruimte, energie en voeding

Ministerie lnv stemt in met nieuwe studie aan wageningen universiteit

Wageningen Universiteit is gestart met een nieuwe bachelorsopleiding, 'Economie en Beleid'. Zeer recent heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) officieel ingestemd met deze studie. De studie leidt op tot manager, adviseur of onderzoeker bij overheid en bedrijven, die te maken krijgt met maatschappelijke vraagstukken op het typisch Wageningse terrein: ruimte, natuur en milieu en voeding. Het gaat om een van de breedste opleidingen in Nederland, waarbij academische kennis van economie, bestuurskunde en recht wordt gecombineerd met algemene kennis van 'life sciences'.

Afgestudeerden die de opleiding 'Economie en Beleid' hebben gevolgd, kunnen overheden helpen of adviseren bij beslissingen waarbij zware afwegingen gemaakt moeten worden tussen bijvoorbeeld aspecten van economische groei en werkgelegenheid enerzijds en anderzijds belangen op het gebied van natuur en milieu of gezondheid. Of het nu gaat om aanleg van snelwegen of bedrijfsterreinen, het boren op de Waddenzee of de uitbreiding van Schiphol, om de aanleg van windmolens, biogasinstallaties of de subsidiering van zonnepanelen. Vanuit hun wetenschappelijke kennis leveren afgestudeerde beleidseconomen van Wageningen Universiteit een adequate bijdrage aan beleidsbeslissingen.

Tijdens de studie krijgen studenten te maken met vakken op het gebied van economie, beleidswetenschappen, sociologie en recht, waarna specialisaties gevolgd kunnen worden, bijvoorbeeld op het terrein van ruimtelijke planning of natuur en milieu. In de mastersopleiding, volgend op de bachelorstudie, kunnen de studenten kiezen uit zes masters, waaronder Bedrijfs- en consumentenwetenschappen, Kwaliteitsmanagement in voedselketens, Landschapsarchitectuur en planning en Internationale ontwikkelingsstudies.

Rector magnificus prof. Bert Speelman van Wageningen Universiteit toonde zich verheugd over de instemming van LNV: "Het komt tegenwoordig niet meer zo vaak voor dat de rijksoverheid instemt met een nieuwe universitaire studie. Daarvoor gelden zware kwalificaties." Het ministerie van LNV liet Speelman weten de opleiding van belang te achten "om het economische denken in de beleidsontwikkeling te versterken. Dit past in de huidige maatschappelijke trend waarbij, mede vanwege tegenvallende economische ontwikkelingen, economische duurzaamheid weer volop is geagendeerd".

VOORLICHTINGSDAG
Op de voorlichtingsdag van Wageningen Universiteit op 20 november a.s. staat de nieuwe studie volop in de aandacht.