GroenLinks

GroenLinks wijst Eder en Ginkelse heide af als oefenterrein voor Luchtmobiele Brigade

8 november 2004

GroenLinks heeft vandaag een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen om voor de Luchtmobiele Brigade een andere oefenlocatie te zoeken dan de Eder en Ginkelse heide. GroenLinks vindt dat het oefenen met Apaches en ander zwaar luchtmaterieel in strijd is met de bescherming van bijzondere vogels, dier- en plantsoorten op de Eder en Ginkelse heide.

De Eder en Ginkelse heide valt onder de Vogel- en Habitatrichtlijn.

GroenLinks heeft ook vragen gesteld over oefeningen op de Ermelose heide. Het kabinet is van plan om de teruggekeerde Seedorf-pantserbrigade hier te laten oefenen. GroenLinks kan zich de frustratie van Recron goed voorstellen dat Defensie hier intensief mag gaan oefenen, terwijl recreatiebedrijven in de buurt van de Ermelose heide allerlei restricties krijgen opgelegd om de natuur te sparen.

Op vragen van GroenLinks-woordvoerder Marijke Vos over het afstoten van overtollige Defensieterreinen gaf staatssecretaris Van der Knaap aan dat `groene' terreinen in principe `groen' zullen blijven. Bovendien zullen bij het afstoten van overtollige Defensieterreinen financiële overwegingen niet leidend zijn. Was dit wel het geval, dan zou Defensie het meest gebaat zijn bij verkoop als bouwlocatie (bijv. voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen). Dit levert namelijk meer geld op dan verkoop als natuurterrein.

De motie over de Eder en Ginkelse heide werd vandaag ingediend bij de behandeling van het Structuurschema militaire terreinen. In die PKB worden voor de komende 10 jaar de oefenlocaties van Defensie vastgelegd. In het Structuurschema wordt de Eder en Ginkelse heide definitief als oefenterrein voor de Luchtmobiele Brigade aangewezen. De tekst van de motie staat hieronder.

MOTIE

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening, dat de status van oefengebied voor de Luchtmobiele Brigade niet strookt met de aanwijzing als Vogel- en Habitatrichtlijngebied;

overwegende, dat de Luchtmobiele Brigade nu al oefent op de Eder en Ginkelse heide en het enige tijd zal kosten om een alternatieve locatie te vinden;

verzoekt de regering om de concrete beleidsbeslissing "De Eder en Ginkelse heide wordt definitief het oefenterrein voor de Luchtmobiele Brigade." te vervangen door:
"De Eder en Ginkelse heide wordt voorlopig het oefenterrein voor de Luchtmobiele Brigade, totdat een alternatieve locatie is gevonden.",

en om daarbij te zoeken naar een alternatieve locatie buiten de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Vos

«