Gemeente Oirschot

Conceptbeleid permanente bewoning van recreatieverblijven

Minister Dekker van het ministerie van VROM heeft in november 2003 een brief gestuurd naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Daarin staat op welke wijze de minister wenst om te gaan met permanente bewoning van recreatieverblijven. Volgens de minister moeten gemeenten vóór 31 december 2004 aan hun burgers uitleggen hoe zij om willen gaan met de permanente bewoning van recreatieverblijven. De gemeente Oirschot heeft inmiddels een conceptbeleidsnotitie opgesteld.

Inhoud brief

In het kort komt de inhoud van de brief van minister Dekker hierop neer. Gemeenten en provincies krijgen ten eerste de mogelijkheid om bepaalde complexen van recreatiewoningen de bestemming woondoeleinden te geven. Dit geldt met name voor de complexen:


* die op 31 oktober 2003 in grote mate onrechtmatig worden bewoond;
* die zijn gelegen buiten waardevolle en/of kwetsbare gebieden;
* die op dit moment niet bedrijfsmatig worden geëxploiteerd;
* waarvan de woningen voldoen aan het bouwbesluit;
* én waarvan de bestemmingsplanwijziging niet in strijd is met de ter plaatse geldende milieuwetgeving.

Een tweede optie voor de gemeente is het afgeven van persoonsgebonden gedoogbeschikkingen.Deze beschikking is aan een persoon verbonden en is niet overdraagbaar aan een andere persoon.Dit wil zeggen dat als de betreffende persoon niet meer in het recreatieverblijf woont, dit recreatieverblijf niet meer voor permanente bewoning gebruikt mag worden, maar alleen nog maar voor verblijfsrecreatieve doeleinden. Een dergelijke beschikking kan alleen worden afgegeven aan mensen die vóór 31 oktober 2003 in een recreatieverblijf woonden. Deze datum is als uiterste peildatum door de Minister van VROM gesteld.In alle andere gevallen moet de gemeente handhavend gaan optreden. Dit kan zij doen door de bewoners aan te schrijven het permanent bewonen te beëindigen onder oplegging van een last onder dwangsom.

Beleid gemeente Oirschot

De gemeente Oirschot heeft een conceptbeleidsnotitie opgesteld waarin het beleidskader van de minister wordt uitgewerkt voor de situatie in de gemeente Oirschot. Het beleid van onze gemeente houdt in dat we niet streven naar legalisatie van de permanente bewoning. Voor bestaande gevallen van permanente bewoning heeft de gemeente een overgangsregeling gemaakt. Deze overgangsregeling houdt in dat iedereen die een recreatieobject vóór 31 oktober 2003 al gebruikte voor permanente bewoning een zogenaamde persoons- en objectgebonden gedoogbeschikking krijgt. Dit houdt in dat de gedoogstatus geldt voor de hoofdbewoner, eventuele echtgeno(o)t(e) en diens inwonende kinderen, en alléén voor die recreatiewoning. De gedoogstatus is niet overdraagbaar. Wanneer de huidige bewoner met zijn gezin het object verlaat, vervalt de gedoogstatus. Op deze manier komt er op termijn een einde aan de permanente bewoning. Of iemand het recreatieobject al vóór 31 oktober 2003 voor permanente bewoning in gebruik heeft genomen, wordt in eerste instantie bepaald op basis van een inschrijving in de Gemeentelijke Basis Administratie. Iedereen die na 31 oktober 2003 het recreatieobject permanent is gaan bewonen, komt niet in aanmerking voor een gedoogstatus en moet de permanente bewoning beëindigen. Als deze bewoners dit niet doen, dan zal de gemeente een last onder dwangsom opleggen. Deze dwangsom is een financiële prikkel, die iemand ertoe moet bewegen een einde te maken aan de permanente bewoning. Feitelijk komt dit erop neer dat iemand gedurende een aantal maanden de gelegenheid krijgt de permanente bewoning te beëindigen. Wanneer de permanente bewoning niet op de door de gemeente aangegeven datum is beëindigd, zal de opgelegde dwangsom worden verbeurd en kan de gemeente besluiten tot inning over te gaan. De gemeente gaat toezicht houden op de naleving van het verbod op permanente bewoning. Ook de personen die een gedoogstatus hebben gekregen, worden periodiek gecontroleerd om te kijken of de situatie nog ongewijzigd is.
De conceptbeleidsnotitie vindt u op deze website (zie Bekendmakingen, Beleidsnota's/Beleidsregels) en ligt nog tot en met 30 november 2004 tijdens openingstijden ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis.