Time : 4:43:20 PM
Date : Monday, November 08, 2004
Sender Name: Cera

Cera vormt vrijwilligers via Academies, 13 actieplannen beloond met gemiddeld 1925 euro

Leuven, 8 november 2004 - In 2004 vormde Cera 107 vrijwilligers uit verschillende organisaties via de Cera Vrijwilligersacademies. Bij afloop van de opleiding dienden 42 verenigingen een actieplan in waarmee ze de theorie omzetten in de praktijk. Dertien laureaten krijgen bovendien financiële ondersteuning om hun plan ook effectief uit te voeren.

Cera vindt immers dat vrijwilligers een steun in de rug verdienen. Ongeveer één op vijf Belgen zet zich belangeloos in bij een organisatie of vereniging. Ze besteden daar gemiddeld 5,5 uur per week aan. Bij ouderen loopt dat zelfs op tot 10 uur per week. Zonder hun inzet zou onze samenleving vierkant draaien.

In de Vrijwilligersacademies kwamen 107 vrijwilligers uit verschillende verenigingen uit Vlaanderen en Wallonië samen die binnen hun activiteiten allemaal met een soortgelijk probleem kampen: hoe kan je geschikte vrijwilligers werven, opleiden en evalueren, hoe maak je aan de omgeving bekend waarmee je organisatie bezig is, hoe benader je het best je doelgroep?

De Academies kwamen drie keer per jaar samen. Toelichtingen door deskundigen, getuigenissen van andere verenigingen en uitwisseling van ervaringen tussen de vrijwilligers zorgden ervoor dat elke deelnemer met nieuwe inzichten en nuttige tips terugkeerde naar zijn of haar vereniging.

Deelnemers die dat wilden, konden een actieplan opstellen waarin ze uitleggen hoe ze in hun vereniging een concreet probleem willen aanpakken. Een jury toetste elk plan aan de volgende criteria: een duidelijke kwaliteitsverbetering realiseren, een toepassing zijn van de theorie, een toegevoegde waarde betekenen, ook op lange termijn. De jury koos er de 13 beste plannen uit. De indieners worden beloond met een bedrag van gemiddeld 1.925 euro.

Een lijst van goedgekeurde plannen zit als bijlage bij dit persbericht. (bijlage zie www.pressreleases.be)

Over Cera
Onder het motto 'Coöperatief mecenaat met een maatschappelijke meerwaarde, beklemtoont Cera haar maatschappelijke opdracht. Zij doet dit door honderden projecten in het binnenland, en op beperkte schaal ook in het buitenland, financieel te steunen. De keuze valt op maatschappelijke projecten die voldoen aan reële behoeften en die duurzame effecten bereiken, voor de samenleving in haar geheel en voor de vennoten in het bijzonder. Bovendien moeten ze de coöperatieve waarden van Cera: samenwerking, solidariteit, inspraak en het respect voor het individu, weerspiegelen.

Cera steunt projecten in de volgende domeinen: Armoedebestrijding, Kunst en Cultuur, Land- en tuinbouw en Milieu, Medisch-Sociaal, Onderwijs en vorming/Ondernemerschap en Solidair bankieren en verzekeren in derdewereldlanden via de Belgische Raiffeisenstichting (BRS).


* * *
Einde persbericht


* * *

Voor meer info, surf naar www.cera.be, contactpersoon: Hilde Talloen, Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven, tel 016 27 96 79, fax 016 27 96 91, hilde.talloen@cera.be of contacteer Link Inc, tel 03 232 93 42, info@linkinc.be.

URL: http://www.cera.be