---

Nieuwsberichten
---

F16's Kirgizië terug naar Nederland

8-11-2004 14:59:00

Het F-16 detachement in Kirgizië komt de komende weken naar huis. Dat heeft minister Kamp maandag (8 november) bekend gemaakt aan het begin van zijn driedaags bezoek aan Afghanistan Het gaat om zes F16's en een KDC10 tankervliegtuig met 160 man personeel. De eenheid werd de afgelopen maanden ingezet voor de Afghaanse presidentsverkiezingen.

Ook een eenheid van veertig man van de lichte infanterie die voor de verkiezingen in het noorden van Afghanistan was gestationeerd, komt terug naar huis. Hun werk zit er op nu de verkiezingen succesvol zijn verlopen en de stemmen zijn geteld.

De F16's escorteerden tijdens de verkiezingen onder andere de konvooien die de stembussen naar de hoofdstad Kaboel moesten overbrengen. In totaal hebben de gevechtstoestellen 86 missies gevlogen, waarbij ze meer dan achthonderd uur in de lucht waren.

Incidenten hebben zich niet voorgedaan, met uitzondering van één van de gevechtstoestellen die bij de landing door het neuswiel zakte en daardoor naast de baan terechtkwam op de thuisbasis bij Manas.

Medaille Vrijdag ontving de voltallige eenheid de NAVO herinneringsmedaille voor hun bijdrage aan de missie in Afghanistan. Deze medaille wordt uitgereikt aan militairen en burgers die een minimum van 30 dagen aaneengesloten actief zijn geweest binnen de International Security and Assistance Force (ISAF). Generaal-Majoor L.C.R.M. van den Born, plaatsvervangend commandant ISAF, reikte de medailles uit.

foto: plaatsvervangend commandant ISAF, generaal-majoor Van den Born, reikt de medailles uit (Luchtmacht)

2004-11-05 Minister Kamp naar Afghanistan

2004-11-04 F-16 van de baan geraakt in Manas Nieuws Nieuwsberichten