Politie Gelderland-Zuid

Culemborg start project autocriminaliteit

Culemborg 08-11-2004 - (01)

Politieteam Culemborg start samen met de gemeenten een actie tegen auto-inbraken en autodiefstallen
. De aandacht is er vooral op gericht autobezitters bewust te maken van wat ze zelf tegen autocriminaliteit kunnen doen. Met een folder vol tips en met extra controles van geparkeerde autos wil de politie de autobezitters bewegen tot het treffen van preventiemaatregelen.

De afgelopen drie maanden is 130 keer aangifte gedaan bij de politie van inbraak in een auto. In deze maanden zijn vier verdachten aangehouden en gehoord. Deze verdachten hebben bekend 14 auto-inbraken en 5 woninginbraken te hebben gepleegd.

Toezicht
Naast de aanpak door de politie van de daders en dadergroepen is het voorkomen van autocriminaliteit nog altijd beter. De gemeente Culemborg participeert hierin door extra toezicht op parkeerplaatsen te laten uitoefenen. De uitslag van die controles wordt gemeld via een attentiebriefje onder de ruitenwisser.

Folder
Op deze attentiebriefjes wordt verwezen naar de speciale folder met tips tegen autocriminaliteit. De folder is af te halen bij elk politiebureau en gemeentehuis in de regio. In de folder zijn enkele telefoonnummers en websites voor verdere informatie opgenomen.

Voor informatie kunt u ook kijken op:
www.politie.nl
www.stavc.nl

Tips
Enkele zaken die u bijvoorbeeld zelf kunt ondernemen om duifstal uit uw auto te voorkomen:
Neem altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al is het maar voor heel even. Sluit altijd de auto af. Laat nooit waardevolle goederen in de auto achter. Als het niet anders kan, laat dan een kluisje in de auto monteren.
Haal altijd de radio uit de slede. Neem de radio of het frontje mee; verstop ze niet in de auto op het moment dat u uw voertuig parkeert. Laat nooit kostbaarheden, zoals camera, video, telefoon, laptop(tas), koffertje, autopapieren, geld, cheques, creditcards, jassen en tassen zichtbaar in de auto achter.
Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.