STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND


Collecteren tegen nationale ramp

Bunnik, 8 november 2004

'Alzheimer mag geen nationale ramp worden'. Dit is het motto waaronder Stichting Alzheimer Nederland deze week collecteert. Met de opbrengst van de collecte werkt Alzheimer Nederland aan de groeiende problematiek rond dementie. Met het Landelijk Dementie Programma is weer een belangrijke stap gezet.

De cijfers spreken een duidelijke taal. Zolang er geen therapie of medicatie voor handen komt, telt Nederland over tien jaar ruim 300.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten in 2050 zijn verdubbeld. De meesten van hen worden thuis verzorgd door familie of vrienden. Gemiddeld drie mensen voor elke patiënt. Deze zorg is zowel lichamelijk als geestelijk uitputtend en duurt vaak jaren. De patiënt doet een steeds dringender beroep op zorg, geduld, tijd en betrokkenheid van zijn omgeving. Verzorgers hebben steun en begeleiding van anderen nodig en als de zorg uiteindelijk toch teveel wordt, moet goede professionele zorg in voldoende mate toegankelijk zijn.

De diagnose Alzheimer is een persoonlijke ramp, maar als we niets doen dreigt dementie een nationale ramp te worden. Vandaar dat Alzheimer Nederland zich al jaren inzet voor mensen met dementie en hun partners. Zo is vorige week het Landelijk Dementieprogramma (LDP) gepresenteerd. Dit programma heeft als doel dat alle regionale aanbieders van zorg en diensten voor mensen met dementie gaan samenwerken en hun ondersteuningsaanbod beter afstemmen op de vragen en problemen van patiënten en mantelzorgers. Alzheimer Nederland zal daarbij de vinger aan de pols houden en de voortgang bewaken.

Door de opbrengst van de collecte kan Alzheimer Nederland zich sterk maken voor diegenen die dat zelf niet meer kunnen: de mensen met dementie. Als iedereen meedoet hoeft Alzheimer geen nationale ramp te worden!


-Actuele informatie over het werk van Alzheimer Nederland vindt u op onze website: www.alzheimer-nederland.nl.


-Alzheimer Nederland is de organisatie voor de belangen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun verzorgers.


-Alzheimer Nederland subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandeling van dementie.


-Er zijn in Nederland meer dan 250.000 mensen met dementie. In tweederde van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.


-Een op de 16 mensen ouder dan 65 lijdt aan dementie en dit loopt op tot twee van de vijf mensen boven de 85 jaar.


-Alzheimertelefoon: voor hulp en steun bij dementie, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Noot voor de redactie,