KPMG


Aankondiging goodwill impairment leidt tot aanzienlijke koersreacties

8 november 2004

Aankondigingen van goodwill impairment tests leiden in het algemeen tot aanzienlijke negatieve koersreacties. Gemiddeld daalt de koers van het aandeel naar aanleiding van een aankondiging met 7,5%.

Er zijn echter grote verschillen. De maximale koersdaling is bijna 30%, terwijl de maximale stijging ruim 4% bedraagt. Incidenteel levert de aankondiging een meevaller voor de belegger op. Bij bijna 20% van de aankondigingen doet zich een positieve koersreactie voor. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Corporate Finance en de Universiteit Twente naar de gevolgen van impairment aankondigingen door Nederlandse beursfondsen tussen 1 juli 2001 en 1 juli 2003. In het onderzoek zijn de koersreacties van de fondsen onderzocht, gecorrigeerd voor 'normale' koersveranderingen en het handelsvolume, gemeten op de dag van de aankondiging zelf en over de driedaagse periode rondom de aankondiging.

"De afgelopen boekjaren hebben zich gekenmerkt door een hausse aan afboekingen van geacquireerde goodwill", constateert Jeroen Weimer van KPMG Corporate Finance. "Deze goodwill impairments) hebben astronomische vormen aangenomen. Zo meldde JDS Uniphase in juli 2001 een verlies van $ 45 miljard, en AOL Time Warner rapporteerde een verlies van $ 99 miljard over het boekjaar 2002. Deze resultaten zijn vrijwel volledig veroorzaakt door afboekingen op goodwill die betaald was voor overnames gedaan aan het eind van de jaren negentig, toen de waardering van internet- en technologiebedrijven tot grote hoogte steeg. Ook in andere bedrijfstakken en door Nederlandse ondernemingen vonden forse correcties op de hoge acquisitieprijzen plaats. Zo boekte KPN in totaal ongeveer 14 miljard af op de goodwill betaald voor E-Plus. De hausse lijkt nu voorbij, hoewel Heineken nog een impairment van 190 miljoen genomen heeft en Philips 208 miljoen aan impairmentlasten en herstructureringslasten heeft geboekt".

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de mate waarin de markt door de aankondiging wordt verrast, per bedrijf grote verschillen vertoont. Weimer: "De impairment is gemiddeld reeds voor 70% in de koers verwerkt, maar de resterende 30% is toe te schrijven aan de aankondiging. Dit betekent dat een aankondiging wel degelijk nieuwswaarde heeft voor de belegger en tot aanzienlijk tot koersfluctuaties kan leiden, zowel negatief én positief. Ondernemingen dienen zich te realiseren dat een goodwill impairment niet uitsluitend een boekhoudkundige kwestie is. Een gedegen goodwill impairment berekening en een pro-actief investor relations beleid ten aanzien van impairmentaankondigingen kunnen vervelende verrassingen voorkomen".

Weimer verwacht dat de publicatie van cijfers volgens IFRS ook tot koersreacties zal leiden: "Onder IFRS dienen ondernemingen de koopprijs van acquisities te verantwoorden door op de balans alle activa en passiva van de overgenomen onderneming op marktwaarde op te nemen en bepaalde immateriële activa op te nemen die voorheen in de goodwill verstopt zaten, zoals merken, patenten en cliëntrelaties. De restpost is goodwill, die daarmee aangeeft wat de meerprijs is boven de op marktwaarde gewaardeerde en onder IFRS geïdentifeerde activa en passiva. Ik verwacht dat ondernemingen verschillende visies zullen hebben over de marktwaarde van deze activa. Binnen een bedrijfstak zullen beleggers de cijfers naast elkaar leggen en zullen dus onvermijdelijk koerscorrecties plaatsvinden".

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

KPMG International is a Swiss cooperative of which all KPMG firms are members. KPMG International provides no professional services to clients. Each member firm is a separate and independent legal entity and each describes itself as such (e.g., 'KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International.').

© 2004 KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All Rights Reserved.
KPMG Online Privacy Statement and Disclaimer