Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 8 november 2004

Verdachte van terrorisme in vrijheid gesteld

Een 37-jarige verdachte van betrokkenheid bij terroristische activiteiten is vandaag door het Landelijk Parket heengezonden, omdat het onderzoek door de Nationale Recherche onvoldoende bewijs heeft opgeleverd.

De man was op 26 september jl. in Utrecht aangehouden in een onderzoek naar het bezit en vervoer van explosieven die mogelijk gebruikt zouden worden bij een aanslag. Bij zijn aanhouding bleek de man bovendien te beschikken over staatsgeheimen van de algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD). Hij zal hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd, maar hoeft wat het openbaar ministerie betreft niet in voorlopige hechtenis te blijven.

De verdenking van mogelijke betrokkenheid van de man bij terroristische activiteiten was mede ontstaan vanwege gesprekken die hij had gevoerd. Na zijn aanhouding bevestigde de verdachte een en ander, maar verklaarde tegenover de politie dat hij alle verhalen over explosieven had verzonnen. In het onderzoek kon niet worden aangetoond dat de uitlatingen van de man op meer dan grootspraak hebben berust.

De strafzaken tegen drie personen die op 26 september in de Bucheliusstraat in Utrecht zijn aangehouden worden geseponeerd omdat niet gebleken is van hun betrokkenheid bij een strafbaar feit. De drie werden twee dagen na hun aanhouding door in vrijheid gesteld.

In het onderzoek zijn geen explosieven aangetroffen. Er is in het onderzoek niets gebleken waaruit kan worden afgeleid dat de verdachten explosieven in hun bezit hebben gehad.

Voor informatie: Wim de Bruin