Centrum Informatie en Documentatie Israël

Centrum Informatie en Documentatie Israel > Persberichten 2004

Persbericht 2004


---

Den Haag, 8 november 2004

CIDI spreekt in brief aan Moslimoverleg afschuw uit over aanvallen op Islamitische gebouwen

In een brief aan de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en de Overheid (CMO), heeft CIDI zijn afschuw uitgesproken over de aanvallen op Islamitische gebouwen in ons land. Hieronder volgt de letterlijke tekst van de brief.

"Geachte heer Tonça,

Met grote verontrusting heeft CIDI de afgelopen dagen de aanvallen op moskeeën, Islamitische scholen en gebouwen in ons land waargenomen. Met deze brief willen wij onze diepe afschuw en afkeuring over deze daden uitspreken.

Het afgelopen decennium hebben wij te maken gekregen met een toename van racistische uitingen in vrijwel elke geleding van onze samenleving. CIDI bestrijdt al jarenlang elke vorm van discriminatie, antisemitisme en islamofobie in woord en geschrift. Daaronder valt ook elke vorm van extremisme, ongeacht of dat uit Joodse, Christelijke of Islamitische hoek komt.

Zo protesteerde CIDI vorig jaar met succes tegen de aanwezigheid van neo-nazi's in de Constant Rebecque kazerne in Eindhoven. Oproepen tot haat of uitingen die aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid jegens welke bevolkingsgroep dan ook vanwege geloof, ras of seksuele geaardheid horen niet thuis in onze maatschappij.

De extremistische uitingen van haat waarvan wij de afgelopen week getuige zijn geweest, tasten niet alleen de grondvesten aan van ons democratisch bestel aan, maar kunnen er ook toe leiden dat onze samenleving uitéénvalt en groepen tegen elkaar worden opgezet. Het CIDI is hierover bezorgd en zal van zijn kant alles in het werk stellen dit proces te keren. Met nog meer daadkracht dan voorheen moeten wij opkomen voor een respectvolle samenleving, hoe moeilijk dat ook zal zijn in een tijd, waarin extremisten trachten onze maatschappij te destabiliseren. In onze contacten met de overheid zullen wij aandacht vragen voor de bescherming van alle bevolkingsgroepen. Het is onacceptabel dat gebouwen van Islamitische organisaties, moskeeën en individuele personen het mikpunt worden van intolerantie en haat. De overheid heeft de plicht deze burgers en gebouwen effectief te beschermen en te beveiligen en de daders van deze agressie op te sporen.

De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt aan goede contacten tussen Joden en Moslims in Nederland. Dat zal ook voor de toekomst onze leidraad blijven.

Hoogachtend,

drs. Ronny Naftaniel, directeur CIDI"


---

(c)CIDI, 2004